Парламентът да работи в извънреден режим до членството в ЕС

Народното събрание да работи в извънреден режим до приемането на България в Европейския съюз. Такава промяна в правилника на Народното събрание предложиха в петък депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев и независимият народен представител Мария Капон (Демократическа партия).

И двамата народни представители са евронаблюдатели.

Според тяхното предложение редовните заседания на парламента трябва да станат от понеделник до петък, като в дните до четвъртък парламентът да заседава до 16 часа, а в петък до 14 часа. Заседанията на комисиите да се провеждат от 16.30 часа, а работата, която депутатите извършват по региони да бъде в петък след 14 следобед и в почивните дни.

Мотивите са, че Народното събрание трябва да работи в извънреден режим и с пълна мобилизация заради извънредните мерки, които трябва да се предприемат. Така ще даде своя задължителен принос и ще покаже политическа воля за изпълнение на националния приоритет на България, а именно членството в ЕС от първи януари 2007 г.

Според други депутати обаче предложението на двамата десни депутати не е съвсем целесъобразно, тъй като основната работа по подготовка на законопроектите се върши в комисиите и работа в комисиите след 16.30 часа и работа в зала до 16 часа не са този баланс, който ще осигури достатъчно готови законопроекти, за да може парламентът да приключи с работата си в срок и да бъдат отчетени от Еврокомисията през септември. 

Планът на правителството с над 100 мерки по изпълнение препоръките на Еврокомисията от последния доклад на 16 май бе одобрен в четвъртък. Обявено беше, че правителството няма да ползва летни отпуски за наваксване на изоставането.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?