Парламентът да разпределя 99% от излишъка, предлага ОДС

Не повече от 1 процент от общия размер на преизпълнението на държавния бюджет да може да се разпределя с решение на кабинета, ще настояват от ОСД. Това искане ще бъде внесено от парламентарната група на ОДС с проект за промени в Закона за устройството на държавния бюджет, съобщи БТА. В него се предвижда за останалата част от излишъка министърът на финансите да внася в Народното събрание предложение за актуализиране на бюджета за съответната година.

На пресконференция в четвъртък в Народното събрание председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова каза още, че сегашният механизъм за разпределение на възникнали излишъци в бюджета дава права на финансовия министър да разрешава допълнителни кредити без санкция на правителството. Тя отбеляза, че през последните години се наблюдава нарастващ излишък по държавния бюджет, който тази година се очаква да бъде над 1 милиард лева, или около 10 на сто от общия размер на приходите в хазната.

Промените в Закона за устройството на държавния бюджет да бъдат разгледани приоритетно в дневния ред на парламента, ще изискват от ОДС пред ръководството на Народното събрание и на комисията по бюджет и финанси.

Още в края на лятото подобно предложение внесе и парламентарната група "Новото време", но то още не е стигнало до пленарна зала. На миналото заседание на бюджетната комисия депутатите от НДСВ са успели да парират проекта на нововремци. Те обаче се надяват заедно с колегите им от ОДС и СДС, които тогава не са присъствали, да преодолеят управляващите на днешното заседание на комисията. От БСП миналия път са се въздържали от гласуване.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?