Парламентът да разследва санирането, иска БСП

Парламентът да разследва санирането, иска БСП

Искане за анкетна комисия в парламента, която да проверява как са определени цените за санирането и да следи бъдещото изпълнение и развитие на националната програма, внесоха в четвъртък депутатите от БСП.

На пресконференция те обявиха, че причината за настояването им е породена от информация на строителния министър Николай Нанков. От нея се разбрало, че към момента имало сключени 4759 договори за саниране за 2 млрд. лева, а в същото време социалистите казват, че нямало предвидени средства в бюджета за 2018 г.

Според зам.-председателя на групата на БСП Жельо Бойчев не е известно какви суми ще трябва да заплащат хората за санирането.

"Създава се дискриминация с тези, които ползваха 100% финансов ресурс до момента, и тези, които трябва да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в доклада на Сметната палата, че е нарушен чл. 119 от закона за публичните финанси, където е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, може да стане само чрез бюджета и решение на НС. Цитира се именно Националната програма за саниране и ангажирането над 1 млрд. лева ресурс за 2017 г, който не е гласуван в държавния бюджет", каза още Бойчев

На въпрос дали искането на БСП е синхронизирано с президента Румен Радев, който също се е изказвал в тази посока, депутатът Манол Генов отговори, че това е случайност. По думите му и президентът, и БСП мислят еднакво.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?