Парламентът даде леко окастрени привилегии за бивши президенти

Бившите български президенти ще получават пожизнено месечно възнаграждение в размер на 60% от заплатата на действащия държавен глава. Предвидено е и право на лична охрана и специализиран транспорт, както и безсрочно право на безвъзмездно ползване на недвижим имот до 200 кв.м. за извършване на обществена дейност, плюс един сътрудник.

Парламентът прие окончателно закона за правата на бившите президенти независимо от възраженията на левицата, която изтъкна, че се дават специални привилегии в момент, когато мнозинството от българите живеят все още много трудно и бедно.

Законът влиза в сила от 1 юли. Предложението на правителството, което внесе законопроекта, беше бившите президенти да получават по-голямо възнаграждение - 75 процента от месечната заплата на действащия държавен глава.

По искане на ОДС парламентът прие да отпадне правото за бивш президент, съпругът или съпругата му и децата му до 18-годишна възраст да могат да ползват медицинско обслужване, почивни и лечебно-възстановителни бази при условията, определени за служителите в президентството. Според ОДС с такъв текст би се нарушил принципът на социална справедливост. НДСВ се съгласи.

Правителството предлагаше бившите президенти и семействата им да имат право и на дипломатически паспорти, но този текст не фигурираше в предложението на парламентарната правна комисия.

Днес гласуваме привилегии за бившите президенти, утре вероятно ще бъдат за конституционните съдии, после за депутатите, заяви Янаки Стоилов от БСП, който бе сред най-острите критици на законопроекта.

Няма да се изненадам, ако сегашните представители на мнозинството са се договорили с някой от бившите президенти този закон да бъде приет, изтъкна депутат. Оказва се, че заслуга е самото заемане на тази длъжност, смята той.

Законът дава само права без никакви задължения, заяви и Любен Корнезов от БСП. По думите му, този закон унижава двама бивши президенти, защото "да служиш на родината си не означава да получаваш пари наготово".

Корнезов възрази и срещу текста, според който правата на бивши президенти получават и онези с предсрочно прекратен мандат. Възможно е някой, който е избран за президент, да си подаде оставка на втория ден, но ще може да получава всички привилегии, предвидени в този закон, смята той. БСП-депутатът предложи правата, предвидени в този закон, да се ползват само от президенти с изкаран пълен мандат.

Константин Пенчев от НДСВ обясни, че целта на закона е да създаде нормални условия за бившите президенти да останат полезни за държавата си. Същият мотив в подкрепа на проекта изтъкна и Четин Казак от ДПС.

Бившите президенти ще загубват правата си по новоприетия закон, ако бъдат осъдени с лишаване от свобода за умишлено престъпление или ако бъдат избрани за президент, вицепрезидент, народен представител или конституционен съдия. Привилегиите отпадат и при назначаването им за съдия, прокурор, следовател или по друго служебно или трудово правоотношение. Правата обаче се възобновяват с напускането на тези постове.

Съгласно приетия закон в бюджета на администрацията на действащия презиеднт всяка година ще се осигуряват необходимите средства за изплащане на възнаграждението и здравноосигурителните вноски на бившия президент. Ще се осигуряват и средства за функционирането на неговия офис в размер до 30 хиляди лева и за осигуряване на трудово възнаграждение на един сътрудник, реши Народното събрание.

Депутатите гласуваха, че възнаграждението на бившите президенти няма да се взема предвид при пенсиониране и върху него няма да се правят осигурителни вноски за задължително обществено осигуряване и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Според Любен Корнезов текстовете на закона позволяват на бившия президент да бъде дори и едноличен търговец. Той направи сметка, че на бившите президенти ще бъдат отпускани около 1200-1300 лева месечно.

ОДС подкрепиха законопроекта като посочиха, че основните принципи в него трябва да са социална справедливост и уважение към предишните президенти, които според обаче тях не са спазени в някои текстове от проекта.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?