Парламентът даде зелена светлина за многомилионните военни сделки

От БСП искат Каракачанов да сезира прокуратурата, ако има данни за нередности около сделката за нови кораби

Парламентът даде зелена светлина за многомилионните военни сделки

Парламентът одобри в четвъртък проектите за закупуването на нови военни изтребители и кораби за около 2.5 млрд. лева, като "против" гласуваха само депутати от "Атака" и БСП.

 

Така Министерството на отбраната ще може да подготви конкретните договори, които по закон отново ще трябва да бъдат одобрени в пленарна зала.

 

Депутатите от почти всички парламентарни групи обявиха, че очакват в пленарна зала да влезе скоро и третият голям проект – за закупуването на нови бойни машини за Сухопътни войски, като военният министър Николай Ненчев за пореден път каза, че в кратък срок ще го внесе в правителството.

 

Въпреки относителното единодушие в парламента и заявките на управляващата партия ГЕРБ, че проектите са съгласувани с финансовото министерство, все още не е ясно откъде и дали въобще България може да си позволи да придвижва едновременно трите най-скъпи проекти от модернизацията на армията. Сделките ще се плащат разсрочено, като най-голямата тежест ще падне върху следващото правителство.

 

Бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев предупреди, че новите проекти ще изискват до 600 млн. лева годишно.

 

"Средата за сигурност е влошена, а България не може да изглежда несигурно и нестабилно. Българската армия се задъхва от старо съветско въоръжение. Не сме съвместими с армията на съюзниците в НАТО", аргументира решението военният министър пред депутатите днес.

 

Проектите

 

Според плана на Министерството на отбраната ще бъдат закупени общо 16 изтребители на два транша. За първите осем машини и съответната инфраструктура и оборудване към тях са предвидени 1.5 милиарда лева.

 

На този етап МО разглежда три възможни варианта за придобиване на нов тип изтребител – шведските нови машини "Грипен", Еврофайтер и Ф-16 – втора ръка от Португалия. Според експертизата на военните обаче експлоатацията на изтребителите "Еврофайтер" е чувствително по-скъпа и България много трудно може да си позволи подобен самолет.

 

Тъй че ще се избира основно между шведските "Грипен" и Ф-16 – втора ръка от Португалия.

 

Правителството изненадващо изтегли напред проекта за придобиването на патрулните кораби, въпреки че според армейските планове трябваше да се модернизират приоритетно трите белгийски фрегати, на които военният флот разчита и в момента. Плановете на правителството е корабите да бъдат построени от българска фирма.

 

Според проекта договорът ще е разделен на три модула, като в рамките на първия, който ще струва над 500 млн. лева, вече ще има готов базов вариант на корабите. В следващите модули той ще се дооборудва и въоръжи.

 

Общата цена е над 800 млн. лева.

 

Третият проект – закупуването на нови бойни машини, още не е внесен в правителството. Първоначалните разчети на военните бяха да бъдат закупени 238 бойни и спомагателни бронирани машини за около 1 млрд. лева, но вече стана ясно, че поръчката дори на проектно ниво ще бъде значително орязана.

 

БСП: Каракачанов да сезира прокуратурата

 

Съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за пореден път обяви резерви към проекта за строителството на нови кораби.

 

"Публична тайна е коя фирма се спряга, че ще спечели поръчката", заяви Каракачанов.

 

Атанас Зафиров от БСП, който също се обяви срещу проекта, призова Каракачанов, ако има данни за нередности, да сезира държавното обвинение.

 

Проектът обаче бе защитен от депутатите на ГЕРБ, а от ДПС, АБВ, Реформаторския блок обявиха без да влизат в конкретика, че твърдо подкрепят и двата проекта.

 

"Винаги сме декларирали, че ДПС активно и сериозно отстоява евроатлантическата интеграция. Прави чест на управляващите, че са готови да заделят такъв финансов ресурс за модернизацията на армията", заяви Янко Янков от ДПС.

 

Борис Станимиров от Реформаторския блок каза, че групата му ще подкрепи проектите и обяви, че очаква и проекта за Сухопътните сили.

 

Михо Михов от АБВ коментира от своя страна, че парите не са най-важното и проектите трябва да се задействат.

 

Откъде ще дойдат парите?

 

Атанас Зафиров от БСП повдигна въпросът за неясните разчети по проектите.

 

"От къде ще вземете парите, само с пиарски приказки за борба с контрабандата няма да стане или ви се услади да взимате кредити, които следващите да плащат", попита Зафиров.

 

Очертава се огромно натоварване на бюджета с 500-600 млн.лева само за ВВС и ВМС, добави той.

 

По думите му не се предлага и максималното разсрочване за 10-15 години, каквато според него е световната практика, а се планира проектите да бъдат изплатени за 5-6 години.

 

Илиян Тодоров от "Атака" пък добави в характерния стил на партията си, че "нямаме армия, а корпус и България е колонизирана от чужди държави и компании". Според него предложените проекти не са добре подготвени.

Споделяне

Още по темата

Още от България