Заради фалита на КТБ

Парламентът даде зелена светлина за синдикирания заем от 3 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

След едночасови дебати парламентът даде зелена светлина на правителството да преговаря за поемането на външен държавен дълг до 3 млрд. лв. Депутатите гласуваха мандат на кабинета да предприеме и всички други необходими действия за поемане на борча.

Кредитът ще се вземе с емисии на държавни ценни книжа на международните пазари или чрез средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, реши Народното събрание.

Решението беше прието с гласовете на партиите, подкрепящи правителството - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ плюс Български демократически център. БСП и "Атака" гласуваха против, а от ДПС се въздържаха.

Няколко са получените ценови предложения за поемането на нов дълг, каза финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите. По думите му след получаването на мандат от парламента, предстои те да бъдат разгледани.

"След като преценим кое е най-изгодното като цени и предложения, ние имаме задачата да внесем законопроект. Тогава той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание. Едва след обнародването му в Държавен вестник средствата ще бъдат взети", обясни процедурата Горанов.

България възнамерява да си набави 1.3 млрд. евро чрез мостово финансиране от американската инвестиционна банка Citigroup, италианската UniCredit, френската Societe Generale, германската Deutsche Bank и английската HSBC, съобщи "Ройтерс" във вторник. Впоследствие сумата ще бъде рефинансирана чрез емисия глобални облигации през 2015 г.

Поемането на нов дълг се налага заради фалита на КТБ и състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете, каза финансовият министър.

Днес беше назначен нов шеф на фонда, в който има около 2.1 млрд. лв. Недостигът на средства за изплащане на гарантираните депозити в КТБ във фонда се оценява на около 1.5 млрд. лв.

Преди дебатите "Атака" поиска парламентът да отложи решението за теглене на нов заем за утре. Националистите искаха това да стане на закрито заседание, на което да бъде представена цялата информация, но искането им беше отхвърлено.

БСП също атакува намерението на кабинета за поемане на външен дълг. "Защо българите ще плащат масрафа? С какво е виновен бай Иван или Хасан, че да трябва с години да плаща дълга", попита Таско Ерменков.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че държавата няма никаква вина, че "един собственик на банка открадна собствената си банка и злоупотреби с парите на вложителите". Според Цонев правителството на Пламен Орешарски няма вина за кризата с КТБ.

Споделяне

Още от Бизнес