Парламентът даде "зелена светлина" за скъпите военни сделки

БСП обърна позицията си и подкрепи проектите, въпреки че били корупционни

Парламентът даде "зелена светлина" за скъпите военни сделки

Парламентът одобри в петък проектите за купуване на нов тип изтребители и на бронирани машини за общо над 3,2 млрд. лева и отвориха вратата пред военния министър Красимир Каракачанов да изпълни плановете си и да подпише сделките до края на годината.

Мащабните военни разходи бяха подкрепени от почти всички депутати с изключение на представителите на "Воля", чийто лидер Веселин Марешки поиска мораториум върху тях и референдум за излизане от НАТО.
 
Депутатите от БСП подкрепиха проектите, въпреки че в ресорната военна комисия гласуваха "въздържал се", а лидерът им Корнелия Нинова системно се обявяваше срещу високите военни разходи. 
 
След като депутатите от левицата системно подкрепяха военните проекти въпреки позицията на Нинова, сега тя формулира завой в разбиранията си.
 
По думите ѝ БСП ще гласува "за", защото проектите изпълняват двете условия на партията.
 
"Първо, парите за модернизация да не надхвърлят 2 на сто от БВП, каквито са предложенията на военния министър Красимир Каракачанов. Второ, да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия по линия на офсетното сътрудничество - това също било заложено в проектите. При това положение ще ги подкрепим", обяви преди гласуването Нинова.
 
Кой е виновен за корупционната среда?
 
В същото време обаче депутати от левицата отново заподозряха, че победителите в конкурсите са предопределени и коментираха, че проектите ще се реализират в корупционна среда. Те визират конкретно сделката за нов тип изтребител, в която офертата на Израел за машини втора ръка F-16 се смята за фаворит
 
"Това, което се стараеха да направят от служебния кабинет под вещото ръководство на президента Радев, точно тогава се създаваше корупционната среда", отговори Цветанов, визирайки прекратения конкурс, който избра шведските изтребители "Грипен".
 
ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха проектите, въпреки че преди ден от "Атака" поискаха да се закупят руски изтребители, каквато възможност не ее планира в тях. 
 
Зам.-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ отчете позитивно промяната в позицията на БСП и коментира, че "проектите не са нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, а на Българската армия".
 
ДПС има системна позиция в подкрепа на модернизацията на армията и я потвърди и днес в пленарната зала.
 
"ДПС смята, че най-големият риск пред двата проекта е пряко свързан с политическата воля на управляващите да ги реализират. Модернизацията на въоръжените сили следва да има цикличен характер. С гласуването си днес Движението ще подкрепи именно модернизацията на армията, а не ГЕРБ", коментира депутатът от ДПС посочи Джейхан Ибрямов.
 
Поп Кръстьо и най-големият грабеж
 
Против останаха депутатите от партия "Воля". 
 
"Историята помни и Васил Левски, и поп Кръстьо и, ако не можете да направите нещо толкова добро за нацията си, за да ви запомнят като Васил Левски, поне гледайте да не направите така, че да ви запомнят като поп Кръстьо", коментира Веселин Марешки.
 
Той разпозна темата за отбраната през последните седмици след като участва в сбирка на крайнодесни европейски партии в Ница, а после се обяви за провеждането на референдум за излизане на България от НАТО и на 9 май чества деня на победата на Червения площад в Москва.
 
В петък Марешки упрекна Красимир Каракачанов, че е при поемането на поста военен министър е говорел едно, а сега - друго.
 
"Преди година Каракачанов не е държал химикала, сега го държи и бърза да го използва, защото може и да не е дълго на поста. Тези проекти са най-големият грабеж на века", коментира Марешки. 
 
Какво следва? 
 
Двата проекта са на обща стойност над 3.2 млрд. лева с ДДС, а до седмици се очаква МО да подготви и проекта за купуване на два нови патрулни кораба, който с ДДС ще се доближи до 1 млрд. лева. 
 
Необходимостта от закупуването на нов тип изтребители и нови бронирани машини е на дневен ред от най-малко 15 години, но поради различни причини така и не се стигна до сключването на сделки.
 
Миналата година проектът за покупката на нови изтребители беше на финалната фаза и дори беше избран победител – шведските машини "Грипен". 
 
Управляващата партия ГЕРБ обаче инициира парламентарна проверка на проекта, която установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови предложения.
 
Военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да подпише сделките за новите изтребители и бронирани машини до края на годината, но не е толкова сигурно дали това ще се случи. 
 
Мнозина анализатори и наблюдатели подозират, че е възможно и това правителство да не сключи договор за нов тип изтребители, както постъпиха най-малко пет предишни кабинета.
 
В тази посока е и системното и методично осигуряване на милиони левове към Русия за поддръжката на старите съветски, несъвместими с НАТО изтребители МиГ 29.
От друга страна, сега проектите вече се ползват с политическо съгласие и ясна финансова рамка, така че шансовете за успешен край са значителни. 
 
По отношение на проекта за бронирани машини, който бе обявен от МО за приоритетен, очакванията са, че ще се стигне до сделка. 
 
Около военните проекти очаквано има засилени бизнес и политически интереси, а лостовете за граждански контрол остават много ограничени. 
 
Затова БСП и останалите опозиционни партии са длъжни да аргументират ясни и точни въпроси по проектите, да формулират предложения за тяхната промяна при необходимост, тъй като парламентът е единствената възможност за контрол, но не и да изпадат в популизъм.
 
В същото време управляващите трябва да дават детайлна публична информация за проектите, за да не се повтори трагичните резултати от досегашната модернизация на българската армия.
 
Срещу изхарчените стотици милиони левове в последните 15 години не са придобити почти никакви бойни способности, а някои от подписаните договори са емблематични за лошото планиране и реализиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България