Парламентът единодушно избра Цанка Цанкова за член на КС

Народното събрание избра единодушно със 175 гласа "за" Цанка Цанкова - Петрова за съдия в Конституционния съд от парламентарната квота. Депутати от всички парламентарни групи гласуваха в подкрепа на нейната кандидатура, която бе предложена от ГЕРБ.

Цанка Цанкова е два мандата заместник-декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преподава семейно и наследствено право.

Тя е научен секретар на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет, арбитър в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, ръководител на направление "Гражданско-правни отрасли" на Консултативния съвет по законодателството на 39-то и 40-то НС.

След избора Петрова благодари за доверието и пожела на депутатите да вземат с голямо мнозинство важните и отговорни решения за България. "Тогава и на Конституционния съд ще му бъде много по-лесно", допълни тя.

Ротационната подмяна на състава на Конституционния съд започна с избора на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съда. След избора на Цанкова от парламентарната квота се очаква и президентът Георги Първанов да посочи своя избраник.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?