Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът гласува оставката на Стоян Тонев и го изпрати с почести

ВМА харчила за чистене, охрана и асансьори повече отколкото за лекарства

11 коментара
Стоян Тонев, сн. БГНЕС

Парламентът прекрати мандата на подалия оставка заради разкрития във ВМА бивш директор на болницата и депутат от ГЕРБ Стоян Тонев. Той беше изпратен с почести от депутати от различни парламентарни групи, а постъпката му да се оттегли от парламента беше окачествена като "достойна".

Преди ден Тонев подаде оставка като депутат след медийни разкрития за злоупотреби в болницата, които накараха премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да снеме политическото си доверие от него и да поиска оттеглянето му.

Междувременно от ВМА разпространиха отчет, от който стана ясно, че ВМА е харчила за външни услуги като абонамент за асансьори и климатици, охрана и чистене повече отколкото за лекарства и впоследствие тези разходи са били орязани драстично, някои от които наполовина. В болницата тече и проверка на всички над 50 частни групови лекарски практики за това дали я ощетяват.

В същото време шефката на Клиниката по дерматология и съсобственик в частната фирма "Дерма Прим", която бе уличена, че трупа дългове за сметка на ВМА, Мирослава Кадурина коментира, че всичко е законно и всички договори са по правила и цени, определени от ВМА.

Депутатите изпратиха Тонев със суперлативи

Преди гласуването на оставката на Тонев в парламента депутатът от БСП Красимир Янков коментира, че оттеглянето му не е израз на лична воля, а е по принуда от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В отговор Красимир Велчев от ГЕРБ, заяви че му е чудно защо от "една достойна постъпка на един човек", една политическа партия иска да натрупа актив. Велчев коментира, че оставката не е позната на БСП, защото е партия, в която когато някой сгреши, бива скрит. "Съдите човек, който е ръководил много сложна структура, който е подложен на много големи рискове и на ситуация, в която може да сгреши“, допълни Велчев.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов заяви, че съдът ще реши дали Стоян Тонев е виновен или не. Той коментира, че голяма част от депутатите са се обръщали към Стоян Тонев за помощ. "Кога сте били прави и кога лицемери - когато сте спасявали близки и познати или сега", попита Михов.

Бившият военен министър и депутат от БСП Ангел Найденов заяви, че "в лицето на ген. Тонев ВМА е имала късмета да има началник, който да я направи престижно здравно заведение, търсено заради качеството и разполагаща с перфектна апаратура и отношение към пациента".

"Фактите от последните дни не са някаква новост, те са известни от май. Друг е въпросът защо сега се обръща такова внимание на констатации, известни от повече от шест месеца", коментира Найденов, който бе принципал на ВМА в правителството на Пламен Орешарски.

Той заяви, че "няма безотговорност и безконтролност от страна на Министерството на отбраната по отношение на всички структури, които са на подчинение на министъра на отбраната и в частност към дейността на ВМА". Найденов съобщи, че от пенсионирането на Тонев в края на 2013 година до април 2014 година са направени три проверки във ВМА. Едната е завършила с одитния доклад за Клиниката по дерматология, втората е била на Инспектората на министерството, а третата на ДАНС.

Ангелов заяви, че във всички одити се говори за структурна и финансова криза, слабо административно управление, висок корупционен риск, нарушения при сключването на договори, нарушения при наемането на служители. Той съобщи, че всички материали били изпратени на Военна прокуратура.

Военният министър бил наясно с източването на ВМА от встъпването си в длъжност

По-рано министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи пред бТВ, че е бил уведомен за злоупотребите във Военномедицинска академия - София (ВМА) още в началото на мандата си. "Не са една и две фирмите, които източват ВМА", коментира той.

Ненчев каза, че веднага е разпоредил проверка на сключваните неизгодни договори и възлаганите поръчки без конкурс. Министърът обясни, че е имал няколко срещи с ген. Тонев. "Поисках да разбера защо това се е случило. Неговата теза беше, че тези дружества, които работят в болницата, допринасят за финансовото положение. Тоест, болницата печели от тях. Има обаче известно разминаване в числата", коментира той.

Ненчев каза, че една част неизгодните за ВМА договори вече са прекратени, но има такива, за чието разтрогване се търси най-добрият за болницата вариант.

Сред ощетяващите лечебното заведение договори Ненчев посочи тези с фирмите за чистотата в болницата и за доставката на храната. "Порционът във ВМА е 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов", заяви Ненчев.

Всички над 50 частни практики във ВМА се проверяват дали ощетяват болницата

Военномедицинска академия прави вътрешна проверка на всички над 50 частни групови лекарски практики на територията на болницата за това дали са прибирали пари от пациенти, които е трябвало да постъпят в болницата, съобщиха за Mediapool от лечебното заведение.

Формирането на такива частни лекарски практики като скандалната "Дерма Прим" в клиниката по дерматология е единственият начин в болницата да бъде извършвана доболнична помощ, финансирана от здравната каса. Освен че носят пари на болницата, частните практики насочват пациентопоток към болничните клиники на ВМА, което също е от полза за болницата.

Проблемът за ВМА идва от това, че частните фирми често насочвали пациенти за допълнителни изследвания и прегледи, които се правели с ресурси и консумативи на болницата, а парите на пациентите постъпвали във фирмите. Затова сега се проверяват и останалите групови практики.

ВМА харчила за чистене, охрана и асансьори повече отколкото за лекарства

По-късно от ВМА изпратиха отчета на новото ръководство, според който болницата е реализирала над 20 млн. лева икономия през второто полугодие на 2014 година спрямо същия период на 2013 година, като е орязала наполовина някои свръхвисоки разходи за лекарства и външни услуги.

От отчета става ясно, че за миналата година ВМА има 73.3 млн. лева приходи от Министерството на отбраната и 59.5 млн. лева приходи от НЗОК. Най-същественият разход на болницата от 56.2 млн. лева е за заплати и веднага след него се нареждат външните услуги като пране, чистене, охрана и др., които нямат нищо общо с лечебната дейност и за които са похарчени 25.7 млн. лева. Едва след това се нареждат разходите за лекарства с похарчени 21.7 млн. лева. Режийните разходи за ток, вода и отопление са 6.9 млн. лева. Капиталовите разходи са 600 000 лева и останалите разходи на лечебното заведение са по-незначителни.

Новото ръководство на болницата е предприело орязване на разходите за външни услуги, както и на някои медицински разходи. Така например е реализирана икономия от 200 000 лева за лекарство, чиято цена е 106 лева на флакон. Месечният разход преди е бил 2000 флакона, докато сега е сведен до 10 флакона. Разходът за лекарства в хематологията е намален със 166 089 лева или с 33%. С 1.2 млн. лева или с 22% са намалени разходите за лабораторни изследвания.

Един милион лева е икономията от поддръжката на сградния фонд, което е намаление с 42% на разходите. От абонамента за асансьори са икономисани 972 693 лева, което е намаление с близо 74%. Разходите за охрана са редуцирани с 1.6 млн. лева или с 50%. Разходите за поддръжка на климатиците са орязани с 866 726 лева или с 49%.

Разходите за хранене са намалени с 2.5 млн. лева или с 41%. Парите за почистване са намалени с 5.3 млн. лева или със 78%.

Кадурина: Всички договори са по правила и цени, определени от ВМА

Шефката на Клиниката по дерматология и съсобственик в частната фирма "Дерма Прим" Мирослава Кадурина излезе с отворено писмо до медиите, в което обяснява защо практиката на фирмата е напълно легална и отхвърля обвиненията срещу нея.

"По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи. Поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор с НЗОК за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение във ВМА, са създадени звена за доболнична помощ, каквото е фирмата "Дерма Прим“ ООД, които да сключват договори с ВМА. На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА“, коментира Кадурина.

"Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до "опъване на бръчки“, посочва още тя. Кадурина обяснява, че основната дейност на клиниката е лечение на тежки дерматологични заболявания като за целта е закупена модерната лазерна апаратура.

"Във връзка с казаното, намирам за изключително несправедливо противопоставянето на лечението на деца с вродена глухота и поставянето на кохлеарни импланти, срещу лечението на деца с детски хемангиоми, или вродени аномалии на кожата“, коментира Кадурина.

Тя отхвърля като невярна и информацията, че са купувани скъпи препарати от болницата в периода на подготовка на дисертацията ѝ, а сега вече не се изписват.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Явор от Германия Костовист
  #11

  Добър пример за извратеният манталитет на българският депутат.

 2. Бивши комунисти НЯМА!
  #10

  Така е дават го за пример - крал 10 години от народа \"генералът\" и като го хванали и нямало как да замажат подава оставка, запазва милионите гепени от народа и бива изпратен с почести. Така работят бсп, герб и дпс. Ако не беше така а ги съдеха вкарвайки ги в пандиза нямаше толкова да им слугуват за порции - всеки щеше да осъзнава че рискува много и няма гаранция. Сега пак демонстрират, че гаранция има. Направиха го и с Христо Бисеров и с Чаланова и с Дянков, Искров, Писанчев, Брендо, с Лупи и с Цветан Василев. Скоро ще го направят и с ЦЦ.

 3. Apostol
  #9

  Бобиииии, драги, ненагледни! Какво е името на тази болница - Военно-медицинска академия! Какво общество те патило? Тази болница е ведомствена, издържа се от бюджета на МО, не е търговско дружество, не знам как има право на търговска дейност, кой му е разрешил на този Тонев, като е генерал, няма право ан никаква друга работа, освен да е военен, да върти наеми, търговии, съдружества? Да дава под наем части от военно поделение. Тази болница е строена за 200-хилядна армия, сега е 20-хилядна! А там продължават

 4. Kalina
  #8

  Той "злоупотребявал", те го изпращат с почести...... Егати нахалството! Гарван гарвану око не вади!

 5. Анонимент
  #7

  До Боряна Бонева - ако не променят системата и новоназначените ще продължат да влачат, защото всеки има жена, деца, роднини, а те всички искат нови дрехи, нови коли, Кембридж, кожено палто и т.н.

 6. Тео
  #6

  Квалификацията на един доктор или ефекта от лечебно заведение се мери по декарите гробища, които оставят от дейността си.Колкото повече толкова по-добри са.В нас е така.

 7. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #5
 8. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #4
 9. Boriana Boneva
  #3

  Тонев постъпи правилно че си подаде оставката. Сега трябва да се прицелят във всички подобни сделки на този принцип на партньорство. То цели взаимна изгода и печалба, а не източване на държавното или загуби на частното.

 10. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #2

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.