Парламентът гласува рокадата в кабинета в отсъствието на Симеонов, Борисов и Сидеров

Сидеров не е подписал предложението за наследничката на Симеонов

Парламентът гласува рокадата в кабинета в отсъствието на Симеонов, Борисов и Сидеров

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше гласувана от депутатите в сряда след продължили над тричасови дебати в негово отсъствие и в отсъствието на премиера Бойко Борисов и на поста беше избрана досегашната началничка на кабинета на Симеонов Марияна Николова.

В гласуването не участваха лидерът на “Атака“ Волен Сидеров и неговите депутати.

След гласуване и прегласуване рокадата в кабинета беше подкрепена от 116 депутати, 62 бяха “против“. Промяната в кабинета беше подкрепена от 89 депутати от ГЕРБ, 19 - от "Обединени патриоти", 6 от "Воля" и двама независими. Против гласуваха 45 депутати от БСП  и 17 от ДПС. 

Разискванията по оставката традиционно прераснаха в скандал по процедурни въпроси, упреци за отсъствието на премиера по време на кадрови промени в правителството, както и за цялостната политика на управляващите.

От БСП настояха премиерът Борисов да се яви в парламента и да представи мотивите за оставката на Симеонов и кандидатурата на Николова, но това не се случи.

В залата бяха другите вицепремиери Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, повечето министри от кабинета, както и самата Николова, към която обаче не беше зададен нито един въпрос от депутатите.

Драгомир Стойнев от БСП окачестви неявяването на Борисов в пленарната зала като липса на подкрепа на ГЕРБ за номинираната за вицепремиер Марияна Николова.

“Съвсем ненормално е политическа партия ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но явно тръгваме с фалстарт и моят съвет е, г-жо Николова, просто да се откажете от този пост, защото вие няма да имате тази подкрепа", каза той.

"Валери Симеонов, който също не бе в зала, стигна до НС след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото. От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва поредният заместител“, каза Стойнев.

Сидеров не е подписал кандидатурата на Николова

Същевременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че от страна на ГЕРБ има подкрепа за кадровата промяна, но лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е подписал предложението с кандидатурата на Николова. Все пак Цветанов изрази надежда, че "Атака“ ще подкрепи Николова при гласуването, въпреки че Сидеров не е подписал предложението. Това обаче така и не се случи.

"Не бих могъл да кажа, смятам, че поне по гласуванията, които имахме в днешния ден, имахме пълно съгласие по всички теми, които бяха подложени на гласуване. Надявам се, и днес си говорихме с Волен Сидеров, предстоящите дни, какво трябва да се случва и какви са ни важните приоритети за законодателството“, каза Цветанов.

"Коалицията щеше да се счупи, ако имаше едностранно решение на ГЕРБ за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Сега имаме друга хипотеза, в която Валери Симеонов има свое волеизявление за напускане на вицепремиерския пост и връщане в Народното събрание. Всичко е в диалог. Всичко, което е взето като решение, е от страна на Обединени патриоти, респективно НФСБ. Това е тяхно решение, с което ние сме се съгласили", каза Цветанов.

Процедурни разправии

В началото на заседанието единствено от БСП успяха да се изкажат по промените в кабинета, преди дебатите по темата да бъдат набързо закрити. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче не успя да се изкаже, а впоследствие зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) обясни, че не е видял вдигнатата ѝ ръка. Преди да прекрати обсъжданията, той неколкократно попита дали има още изказвания.

От ДПС поискаха разделно гласуване на решението на Министерски съвет, но то не беше подкрепено от мнозинството.

По предложение на ДПС парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе председателски съвет, който да реши дали дебатите по оставката на Симеонов да продължат.

В крайна сметка след председателския съвет разискванията продължиха и лидерът на БСП Корнелия Нинова получи думата.

“Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, представи  оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, заяви Нинова.
Според нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни избори.

До какво водят революциите?

Както тя, така и останалите представители на БСП неколкократно се позоваха на протестите в страната и призоваха Борисов да подаде оставка. Очаквано, недоволствата по места станаха причина ГЕРБ да припомнят лошото наследство на БСП от времето на Тодор Живков. Малко по-късно депутатът Тома Биков пък репликира социалистите за протестите в страната, обяснявайки, че "никога нищо хубаво не се е случвало с революция, защото тогава излиза пяната, която иска да стане елит".

Той обясни, че доходите са ниски, защото България е фалирала три пъти по време на комунизма и още два пъти при управление на БСП след 1989 г.

Рамадан Аталай (ДПС) попита управляващите дали са доволни от своето управление.

"Скандали всяка сутрин, на премиера не му е удобно дори да дойде тук и да седне до вас, г-н Каракачанов. Премиерът се чуди как да събере Балканите, как да направи така, че обществото да е доволно", каза Аталай.

Той припомни, че ДПС отдавна е заявило, че управлението е порочно заченато.

"Оставката беше задължителна, тя толкова закъсня, че  няма нито един от нас идея как ще се измъкнем от тази ситуация", каза още Аталай.

В последствие обаче движението не подкрепи оставката, защото бе оформена в едно решение на парламента с назначаването на Николова. 

Междувременно самият Симеонов изобщо не се появи в пленарна зала, като през цялото време беше в стаята на зам-председателите на парламента. Към самата Николова пък нямаше никакви въпроси от страна на народните представители, нито преди, нито след назначаването ѝ. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България