Парламентът готов и за реформи в топлоснабдяването

Енергийният министър до октомври трябва да информира депутатите за техническото състояние на дружествата

Парламентът готов и за реформи в топлоснабдяването

Депутатите от различните парламентарни групи се обединиха около необходимостта от реформи и при топлоснабдяването, за да се подобрят услугите за гражданите. Това стана по време на разисквания, съпроводили отговор на енергийния министър Теменужка Петкова за политиката на правителството в тази сектор.

В резултат Петкова бе натоварена от народните представители със задачата до 1 октомври 2018 г. да внесе в парламента информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикационните дружества в страната.

Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора, заяви по време на дискусия Таско Ерменков от БСП. "Недомислици, свързани с разпределението и отчитането на топлинната енергията, водят до недоверието на потребителите към качеството и количеството на това, което са получили и трябва да плащат. Много са проблемите, които са свързани с топлофикационните дружества – инвестиции, емисии, които те трябва да заплащат, цена, която трябва да формират, за да поддържат инсталациите си в годност. Проблем има и с топлинните счетоводители, които имат договори с крайните потребители. Това са проблеми, които съществуват в системата и ние трябва да ги решаваме“, каза още народният представител.

Ерменков предложи да бъде създадена работна група, с участието на всички заинтересовани страни, за постигане на консенсус, който ще позволи топлоснабдяването да се развива в интерес на всички по веригата- от снабдителите до крайните потребители.

Съпартиецът му Любомир Бонев припомни аварията на парното в Перник, когато почти два месеца абонатите стояха на студено, тъй като дружеството не е инвестирало в мрежата си. "Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче", каза той и призова енергийното министерство да вземе мерки и да принуди собствениците на дружествата да инвестират в мрежата.

Доколкото обаче вложенията са част от цената на топлоенергията, техният размер зависи от енергийния регулатор, чиято политика от години е за натиск върху поскъпването на парното и топлата вода.

От 12 топлофикационни дружества в страната, 11 са частни, едно е общинско, посочи Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му всички те са с над 40-годишен стаж и се нуждаят от инвестиции. Ако бъдат оставени да фалират, ще се получат драматични събития в градовете, в които функционират, заяви той.

По думите на Петкова 67 млн. лв. са инвестираните средства в 11 топлофикационни дружества от 2013 до 2017 г. В резултат на направените инвестиции, топлофикациите са получили безплатни парникови квоти за 3 млн. лв.

Според депутата от ДПС Рамадан Аталай, глава "Топлофикация" в Закона за енергетика трябва да бъде разгледана основно. По думите му доставката на топлоенергия и отчитането трябва да се разделят. Аталай помоли гражданите да си плащат парното. Плащането навреме на услугата дава сигурност на доставка на топлинна енергия, отбеляза той.

Споделяне

Още от Бизнес