Парламентът икономисва 500 хиляди лева до края годината

Трийсет от най-старите парламентарни автомобили ще бъдат продадени на търг или подарени на домове за социално слаби хора. До това консенсусно решение са стигнали поредните консултации на тема икономии в Народното събрание, съобщи в сряда съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Повечето от служебните коли са над 15 годишни и парламентът едва ли може да вземе някакви прилични пари за тях.

Решено било още на 10 народни представители да се пада една служебна кола. Велчев посочи, че за персоналните автомобили (ползват се от шефове на парраментарни групи и комисии, както и от някои от представителите на ръководството на НС) лимитът за пробег, който се заплаща от парламента, ще е 2 000 км., а за оборотните - 2 500 км. на месец. Ако определен автомобил е навъртял лимита, той ще се спира от пътувания.

Отчет на пробега ще се прави на 3 месеца, като Велчев обаче не можа да обясни как ще бъде направен отчетът през август, когато Народното събрание е във ваканция.

Лимитите не важат за председателя на НС и неговите заместници, които ползват автомобили на НСО.

Въпреки продадажбата на част от служебния автопарк шофьори няма да бъдат съкращавани. Те ще бъдат оставени на плаващо работно време, като тогава на две коли ще се падат трима шофьори. На тях обаче вече няма да се плаща за извънреден труд, както е било досега.

Велчев съобщи още, че е решено да бъде намален таванът за нощувките на народните представители по време на командировка от 120 лв. на 100 лв.

Очаква се, че като цяло от всички мерки до края на годината ще бъдат спестени около 500 000 лева, уточни Велчев.

Той изрази надежда, че примерът на парламента ще бъде последван и от президентството и изпълнителната власт.

Споделяне

Още от България