Парламентът иска разрешение от Свинаров и Колев да посети българския батальон в Ирак

Народното събрание ще пита министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб ген. Никола Колев дали е възможно българска парламентарна делегация да замине за Ирак, за да се запознае на място с условията, в които е поставен нашия контингент.

Запитването, което ще бъде отправено, е по единодушно решение на председателския съвет на Народното събрание, обяви председателят на парламента Борислав Великов.

Той допълни, че в писмото до министър Свинаров и до ген. Колев ще се поиска още разяснение за това по какъв начин би могла да бъде гарантирана сигурността на депутатите, които ще заминат за Ирак и най-вече какъв би бил ефекта от едно подобно посещение на българска парламентарна делегация в нашата база "Еко".

Обяснението на Великов бе категорично оспорено от Демократи за силна България (ДСБ), откъдето обвиниха шефа на парламента, че не спазва задълженията си по конституция. Вместо да нареди на военния министър и на шефа на Генщаба да организират и да осигурят безопасността на парламентарна мисия в Ирак, законодателната власт в страната ще ги пита може ли да го направи, възмутиха се Асен Агов и Елиана Масева от ОДС.

Това е вторият опит - поне на думи - на българските парламентаристи да проверят на място в Ирак условията на българския военен контингент, част от коалиционните сили в страната. Първият бе след трагедията с база "Индия" в Кербала в края на 2003 г., когато при бомбен атентат базата бе полуразрушена, загинаха петима български военнослужещи, а над 60 бяха ранени.

Тогава българските депутати отново заговориха, че трябва да проверят на място контингента ни в Ирак, но до реална визита така и не се стигна.

Междувременно председателят на Народното събрание днес отхвърли искането на ДСБ в седмичната програма да бъде включена за обсъждане декларацията, в която се настоява за освобождаването на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб, във връзка с последния трагичен инцидент с редник Гърди Гърдев, загинал от приятелски американски огън. Аргументът на Великов бе, че още не е изминал 15-дневния срок по правилник, за да влезе документът за обсъждане в пленарната зала.

Парламентът отхвърли и за втора поредна седмица искането на левицата за изслушване на премиера, министъра на външните работи и на отбраната и началника на ГЩ относно обстоятелствата около разследването на гибелта на Гърди Гърдев.

Споделяне

Още от България