Парламентът избра Диана Ковачева за омбудсман

Парламентът избра Диана Ковачева за омбудсман

Парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Тя е единственият кандидат за поста на национален обществен защитник и бе номинация на ГЕРБ.

Изборът на Ковачева беше почти единодушен – 173 гласа "за" и 3 "въздържал се". Депутатите от БСП също я подкрепиха, разчитали тя да продължи битката с монополите. "Нашата парламентарна група ще се включи в обсъжданията на зам.-председател на институцията. Ще бъде много добър знак за управляващото мнозинство и опозицията да достигнем до общо решение, което ще е работещо", каза социалистът Васил Антонов.

"Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрани еи има заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита правата на човека", каза Ковачева, след като бе избрана за омбудсман.

Омбудсманът се избира от Народното събрание, а мандатът му е 5 години и може да бъде преизбиран само за още един мандат. Сега за пръв път депутатите избираха национален обществен защитник с явно гласуване. Досега вотът им беше таен.

Ковачева беше правосъден министър от първия кабинет на премиера Бойко Борисов. Тя е доцент по международно право и международни отношения. Била е изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация Прозрачност без граници. Ковачева бе избрана за зам.-омбудсман през януари 2016 година, след като бе предложена за поста от Манолова.

Процедурата за избор на нов омбудсаман се наложи, защото скоро изтича мандатът на Мая Манолова, която подаде оставка миналата година, за да се включи в битката за кмет на София. Тогава Ковачева, която беше зам.-омбудсман, пое овакантения пост, за да довърши мандата, както е предвидено в закона.

Манолова бе избрана за омбудсман през 2015 година. Допреди това тя беше депутат от БСП и видна опозиционерка. За да стане обаче омбудсман, Манолова получи неофициалната благословия на Борисов и гласовете на ГЕРБ

Споделяне

Още от България