Парламентът избра Емилия Друмева и Мария Павлова за конституционни съдии

Народното събрание избра Емилия Друмева и Мария Павлова за съдии от Конституционния съд от квотата на парламента. Мария Павлова е председател на ЦИК, а Емилия Друмева ръководеше правния отдел на Народното събрание.

ПГ на НДСВ предложи двете юристки за конституционни съдии, след като номинациите им бяха направени лично от премиера Симеон Сакскобургготски на извънредно заседание на групата тази сутрин.

Друмева и Павлова са професори с много заслуги и мисля, че са не само достойни за този отговорен пост, но и ще изпълнят блестящо задълженията си, посочи Сакскобургготски след заседанието на ПГ.

При представянето на кандидатурите в пленарна зала, Коалиция за България предложи за конституционен съдия и доц. Снежана Начева, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

За Мария Павлова гласуваха 115 депутати, 25 бяха "против", 65 се въздържаха. "За" избирането на Павлова бяха 96 депутати от НДСВ, 18 от ДПС и един от Коалиция за България. Против гласуваха 23 народни представители от ОДС, въздържаха се 21 депутати от ОДС и 36 от левицата. Кандидатурата на Емилия Друмева подкрепиха 196 депутати, един беше против, а 5 се въздържаха. Предложението на левицата за доц. Снежана Начева не беше подложено на гласуване, след като бяха избрани вече двамата съдии, каквато е парламентарната квота.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: