Парламентът избра Жени Начева за директор на НЗОК

Парламентът избра Жени Начева за директор на НЗОК

Парламентът избра в сряда Жени Начева за директор на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Начева до момента бе директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в касата. Кандидатурата ѝ бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ, но бе лансирана преди две седмици лично от финансовия министър Симеон Дянков.

Изборът стана набързо, въпреки критиките на БСП и ДПС, че номинацията се налага в последния момент, без да се изслушат вижданията на кандидата за управлението на институцията. Председателят на парламента Цецка Цачева дори бе обвинена в "процедурни хватки", тъй като отказа да даде почивка и подложи предложението за гласуване. Начева бе избрана със 110 гласа "за", 12 "против" и 41 "въздържал се".

С идването на власт новото правителство обяви, че здравната каса е била управлявана безобразно, че е в лошо финансово състояние и дори, че е източвана. Това принуди през ноември предишният директор на касата Румяна Тодорова да подаде оставка. Сега ГЕРБ обаче предложи за директор на институцията точно служителя,  отговарящ за финансовото управление на НЗОК.

За първи път директор на касата се избира от Народното събрание, след като мнозинството прие промени в Закона за здравното осигуряване. Досега това ставаше с конкурс от Управителния съвет на касата.

С предложението на Начева ГЕРБ налага модел, при който касата да бъде управлявана само от финансисти. Председателят на Управителния съвет на НЗОК е зам-финансовият министър Вдадислав Горанов.

Депутатите от БСП и ДПС заявиха, че не са против кандидатурата на Начева и уважават професионалните ѝ качества, но не са съгласни тя да бъде налагана без никаква аргументация.

Ангел Найденов (Коалиция за България) разкритикува управляващите, че не са потърсили съгласуване, а искат незабавно одобрение, след като предложението е внесено в 17 часа предишния ден. Найденов посочи, че не оспорва качествата на Начева, но е редно да се чуе визията ѝ за управление. Хасан Адемов (ДПС) го подкрепи и посочи, че трябва да се предвиди възможност за изслушване на кандидата.

Цецка Цачева каза, че левицата се е отказала да участва в председателския съвет и явно затова представителите ѝ не са информирани, че още миналата сряда с парламентарните групи е говорено директор на касата да бъде избран тази седмица, защото срокът изтича на 18 февруари.

Председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) защити кандидатурата на Начева. Той каза, че за първи път директор на касата се избира толкова демократично. Именно доводът, че определянето на директор от парламента е "деполитизиран и демократичен", бе в основата на промяната на закона. Идеята бе изборът да става като този на управителя на НОИ. Именно срещу назначенията в "12 без 5" на тройната коалиция, едно от които бе именно на управител на осигурителния институт, ГЕРБ роптаеше най-много, тъй като номинациите  бяха политически.

И Найденов, и Петър Димитров (Коалиция за България) заявиха при обсъждането, че ще искат да се възползват от възможността за почивка, по време на която парламентарните групи да обсъдят кандидатурата. Тъй като това не може да става преди да е изминал час от началото на заседанието, те решиха, че ще изчакат.

Изненадващо обаче председателят на парламента Цецка Цачева обяви гласуване при изчерпване на желаещите да се изкажат. Тя се аргументира, че според нея официално не е постъпило искане от никоя парламентарна група за почивка. "Слушах много внимателно", увери тя.

След гласуването Георги Пирниски (Коалиция за България) аргументира отрицателния си вот с това, че изборът е "напълно опорочен и формален".

Споделяне

Още по темата

Още от България