Парламентът на Франция прие закон за "политическата етика"

Парламентът на Франция прие закон за "политическата етика"

Парламентът на Франция прие в четвъртък закон за "политическата етика", с който се забранява на депутати, министри и кметове да наемат членове на семействата си като помощници и сътрудници, предаде Франс прес. Това бе първата голяма законодателна инициатива от 5-годишния мандат на президента Еманюел Макрон, предизвикана от последната кандидат-президентска кампания, която постави под съмнение честността на няколко кандидати за най-високия държавен пост.

Националното събрание - долната камара на френския парламент, одобри проектозакона с 383 гласа срещу 3 при 48 въздържали се. Въведените със закона ограничения важат за съпрузи, родители и деца. Законът предвижда също хора, осъдени за някои видове престъпления и нарушения, да не могат да бъдат избирани за депутати.

Законопроектът вече бе утвърден в Сената - горната камара. Двете камари обаче не могат да се разберат относно свързан със закона втори нормативен документ, който трябва да бъде гласуван отделно заради конституционните му последици.

Десноцентристкото мнозинство в Сената възразява срещу член във втория документ, който премахва т.нар. "средства по лично усмотрение", които депутатите могат да разпределят между общините. Очаква се идната седмица Националното събрание да гласува втория закон, използвайки правото си да отхвърля възраженията на Сената.

Макрон измести в предизборните анкети десноцентристкия кандидат Франсоа Фийон, след като последният бе обвинен от медийна публикация, че е давал на съпругата си заплата като негов асистент, без тя фактически да е работила. Това разкритие предизвика огромен скандал във Франция и стана причина Фийон да загуби изборите, макар да беше смятан за фаворит. Това и други обвинения срещу Фийон сега се разследват в съда.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?