Парламентът на Гърция щял да приеме споразумението за името "без проблеми"

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас (ляво)

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас изрази увереност, че  споразумението за името ще получи зелена светлина от депутатите от гръцкия парламент, включително от депутатите от по-малкия коалиционен партньор Независими гърци, съобщи МИА.

"Споразумението със Северна Македония ще бъде одобрено в парламента. Но нека бъда ясен, ние имаме за цел мнозинство от над 150 гласа и ще получим това. Вярно е, че Независими гърци няма да гласуват, но има депутати от тази партия, които вярват, че споразумнието е добро", заяви Кодзиас в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Министърът спомена в интервюто за писма със заплахи и пакети с  куршуми и изцапано с кръв, които му били изпратени. В този контекст  попитан дали би тръгнал на разходка в Солун без охраната си, Кодзиас  каза, че би го направил, но бодигардовете му никога няма да позволят това.

Коментирайки проучвания на общественото мнение, според които мнозинството от гражданите са против споразумението за името, гръцкият външен министър каза, че проучвания, възложени от гръцкото външно министерство, показват различна картина.

"Проучвания, извършени за гръцкото външно министерство сочат, че близо 55 процента са против споразумението, а 37 процента го подкрепят. Това е добра начална точка с оглед на факта, че споразумението в парламента бе подкрепено само от СИРИЗА", каза Кодзиас.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?