Парламентът на Каталония поиска национален референдум по въпроса за монархията

Парламентът на испанската автономна област Каталония прие резолюция с искане правителството в Мадрид да организира национален референдум, за да се произнесе народът за монархически или републикански строй, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

В резолюцията е изразено и съжаление във връзка с "ускореното провъзгласяване на Фелипе Шести за крал, което лишава новия монарх от легитимност в очите на народа".

Резолюцията бе приета с гласовете на радикалните националистически партии в областта; най-големите в региона - "Конвергенция и съюз на Каталония", социалистите и партията "Граждани", се въздържаха. "Против" гласуваха само депутатите от управляващата в кралството консервативна Народна партия.

Тази вечер крал Фелипе Шести заминава с кралица Летисия в Каталония, където ще председателства церемония по връчване на награда от името на фондацията "Принцът на Херона". Като престолонаследник Фелипе бе носител и на тази титла, а при възкачването си на престола на 19 юни я предаде на осемгодишната си дъщеря Леонор, съобщи Франс прес.

Каталония се готви да гласува през ноември за независимост. Стохилядна Херона е сред центровете на сепаратизма в региона и местните депутати гласуваха резолюция, според която титлата "принцеса на Херона" не означава, че носителката ѝ представлява града.

Същевременно, при все че парламентарната монархия в Испания не му предоставя реална власт, крал Фелипе може би ще трябва да използва влиянието си, за да деблокира кризата, преди окончателно да бъдат скъсани връзките между правителството и каталонските националисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа