Парламентът на Молдова утвърди Наталия Гаврилица за премиер

Наталия Гаврилица

Парламентът на Молдова утвърди предложеното от президентката Мая Санду прозападно правителство, след като нейната Партия на действието и солидарността спечели предсрочните избори през юли с обещания за изкореняване на корупцията и подобряване на връзките с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Парламентът одобри номинираната от Мая Санду за нов премиер на страната Наталия Гаврилица с гласовете на 61 депутати в 101-местния законодателен орган.

Четирийсет и три годишната Гаврилица бе министърка на финансите, когато Санду бе премиерка през 2019 г. в просъществувало кратко време нейно правителство, свалено с вот на недоверие само месеци след конституирането си.

"Ще прочистим държавните институции от корумпирани служители", каза днес Гаврилица.

Самата Санду победи своя проруски предшественик Игор Додон на президентските избори през ноември и свика предсрочни парламентарни избори, за да консолидира властта си.

Програмата на Гаврилица включва реформа в прокуратурата, която новата премиерка обвинява в забавяне по дела, свързани с корупция. Генералният прокурор Александър Стояногло каза, че подчинените му структури работят в съответствие със закона.

Новото молдовско правителство очаква да получи 600 млн. евро (708 млн. долара) в периода между 2022 и 2024 г. като финансова помощ от ЕС, както и траншове от МВФ.

Западът и Русия се борят за влияние в малката бивша съветска република с 3,5 милиона души население, която е една от най-бедните държави в Европа, с икономика силно пострадала от пандемията от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят