Парламентът на Тунис одобри коалиционното правителство

Парламентът на Тунис одобри коалиционното правителство

Туниският парламент одобри коалиционния кабинет на страната, включващ представители на светски и ислямистки партии и по-малки формации. Това е поредната стъпка на Тунис в прехода към пълна демокрация след бунта от 2011 г., отбелязва Ройтерс.

Кабинетът на премиера Хабиб Есид, който включва представители на светската партия "Нидаа Тунес" ("Призив за Тунис") и ислямистката "Ан Нахда" ("Възраждане"), бе одобрен с гласовете на 166 от депутатите в 217-местния парламент.

Новото правителство на Есид ще трябва да прокара тежки икономически реформи, за които настояват международните кредитори на Тунис, както и да продължи кампанията срещу
радикалните ислямисти.

"Приоритетът ни ще бъде да усилим мерките за борба с екстремизма и капацитета в областта на сигурността, за да се противопоставим на тероризма, както и защитата на демократичния преход", каза той в парламента.

Четири години след революцията, свалила от власт президента Зин ал Абидин бен Али, Тунис бе даван като пример за политически компромиси и демократичен преход, отбелязва Ройтерс. Миналата година в африканската страна бяха произведени първите свободни избори, след като бе приета нова конституция.

В днешното гласуване участваха общо 204 народни избраници, като за вот на доверие към новото правителство бяха нужни гласовете на поне 109 депутати.

Министър на външните работи на Тунис става генералният секретар на победилата на последните избори "Нидаа Тунес", Таеб Бакуш. Начело на отбранителното ведомство на африканската страна застава Фархат Хоршани, а на вътрешното - Нажем Гарсали.

В новия кабинет влизат представители на "Нидаа Тунес", заелата второто място на последните избори "Ан Нахда", както и на парламентарните групи на "Свободен патриотичен съюз" и "Афек Тунис" /"Туниски хоризонти"/. Една трета от министерските портфейли отиват при безпартийни политици и представители на гражданското общество.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?