Парламентът на Венецуела отхвърли извънредното положение на Мадуро

Парламентът на Венецуела отхвърли извънредното положение на Мадуро

Венецуелският парламент, в който опозицията има мнозинство, отхвърли извънредното положение, обявено от президента Николас Мадуро в края на миналата седмица, предаде Франс прес.

Депутатите гласуваха с вдигане на ръка. Те обявиха, че извънредното положение води до сериозна промяна в конституционния и демократичен ред в страната.

Същевременно президентът на Венецуела повтори, че страната му е жертва на медийна, политическа и дипломатическа агресия и че десните сили искат да подкопаят мира в нея, както го направиха вече в Бразилия.

Ние сме подложени на медийна, политическа и дипломатическа агресия и на най-сериозната заплаха за последните 10 години, каза Мадуро на пресконференция. Според него става дума за опит да се реализира сценарий, който да оправдае външна намеса във вътрешните работи на Венецуела.

Мадуро заяви, че в плана за дестабилизация на страната е въвлечен и парламентът, който той описа като бездарен, неефективен и безполезен, бидейки под контрола, по думите му, на старата олигархия.

През декември миналата година опозицията спечели 109 места от 167-местния парламент, извличайки дивиденти от недоволството сред народа от политиката на правителството, от икономическата и социалната криза и от нарастващата престъпност.

Опозицията събра 1,85 милиона подписа за референдум за отстраняване на Мадуро от власт. В неделя обаче Аристобуло Истурис, вицепрезидентът на Венецуела, каза, че опозицията няма да може да проведе референдум заради много грешки, допуснати в хода на събирането на подписите.

Самият Мадуро също каза, че референдумът няма да доведе до отстраняването му от власт и обвини опозицията в опит за измама в процедурата по организирането на това общонародно допитване, предаде Франс прес.

На пресконференцията Мадуро изрази възхищението си от руския президент Владимир Путин и каза, че той е лидер на нова историческа епоха, предаде ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят