Парламентът най-после направи комисия за имунитета на Тома Томов

Парламентът най-после направи комисия за имунитета на Тома Томов

Парламентът реши в петък да създаде временна комисия от 10 души, която да проучи искането на главния прокурор Борис Велчев за снемането на имунитета на депутата от Коалиция за България и лидер на партия “Рома” Тома Томов.

Велчев внесе искането преди два месеца, а в началото на април изрази притеснение, че заради забавянето на парламента разследването срещу Томов остава висящо и по него не може да се работи.

Временната комисия трябва да прецени дали има данни Томов да е извършил престъпление от общ характер. Според прокуратурата той е превишил правата си, когато е бил районен прокурор на Оряхово с цел облагодетелстване. През 2001 г. срещу него е образувана преписка.

Комисията беше оглавена от Борислав Българинов от БНС. Коалиция за България има трима членове в комисията, НДСВ – двама, ДПС, ОДС и БНС по един представител.

С мотива, че не е нужна специална временна комисия, а въпросът с имунитета на Томов може и е редно да бъде разгледан от парламентарната комисия по етика, “Атака” се отказа от свой член. ДСБ също отказаха, като се позоваха на принципната си позиция против съществуването на депутатския имунитет. ДСБ призоваха Томов да се възползва от конституционната поправка и сам да се откаже от имунитета си.

Преди два месеца, когато бе внесено искането на главния прокурор, Тома Томов твърдеше, че ще се откаже доброволно от неприкосновеността си срещу наказателно преследване.

В петък той обясни, че променил мнението си, след като чул изявленията на Борис Велчев, които, по думите му, били тенденциозни и показвали, че главният прокурор взимал предварително страна.

Времената комисия ще проучва материалите един месец, след което трябва да направи предложение пред парламента и той да разреши наказателно преследване срещу Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от България