Парламентът намали административната тежест за хората с увреждания

Парламентът намали административната тежест за хората с увреждания

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се намалява административната тежест. Законопроектът, който е внесен от Министерски съвет, бе приет единодушно със 141 гласа “за“.

Промените ще имат положителен ефект върху около 530 000 лица с увреждания и 328 лица, които предоставят медицински изделия, обясни зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Промените ще оптимизират работата и ще повишат качеството на социалните услуги, смята тя.

Намаляват се изискуемите от заявителите документи и се въвежда на задължение за административните органи служебно да събират информация от други институции. Също така се предвижда обединяване на част от декларациите в една - изискваните до три декларации, с които се доказват определени обстоятелства, могат да бъдат обединени в една, както и служебно събиране на необходимата информация от Национална база данни “Население“, Търговския регистър и Националната агенция по приходите.

На Агенцията за социално подпомагане се осигурява безплатен достъп до Национална база “Население“ и при необходимост да се изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица.

"Г-жо Ангелова, на никой не помагаме, на мен не помагате. Този законопроект на мен по никакъв начин не ми помага", заяви депутатът от БСП Михаил Христов, който е параолимпиец, двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. При инцидент губи двете си ръце.

Той призна, че с промените се намалява административната тежест, но попита дали това е най-важното за хората с увреждания. "10 процента от населението на България са хора с увреждания, 80 процента от тези хора живеят под прага на бедността, 82 процента от децата с увреждания не посещават редовно училище. В инструкцията за помощните средства продължава да присъства думата "дървена протеза" и други технически помощни средства, излезли от употреба", изреди проблемите Христов.

Според него единственият ефект от промените ще бъде улесняването на фирмите за помощни средства да източват социалното министерство.

В реплика Ангелова призова Христов да не изкривява духа на законопроекта и настоя, че промените действително ще намалят административната тежест.

"След това емоционално изказване на г-н Христов е трудно да се говори", каза председателят на комисията Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че законопроектът има за цел да намали регулаторната тежест и се съгласи, че важните проблеми са тези, за които говори Христов.

Споделяне

Още от България