Парламентът намали данъка върху доходите от лихви на 8%, ГЕРБ се противопостави

С два процентни пункта всяка година ще пада данъкът върху доходите от лихви по депозитите от следващата година, като през 2017 г. той ще стане нулев, а догодина ще е 8 вместо сегашните 10%.

Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Поправката, предложена от Корнелия Нинова от левицата, бе приета с гласовете на 93-ма депутати, 31 бяха "против" и 23 се въздържаха.

Срещу отмяната на данък "лихва" се обявиха от ГЕРБ, които гласуваха в края на миналата година налагането на данъка, който влезе в сила от началото на тази година.

Ако имахте намерение да въведете необлагаем минимум за данъците върху доходите на физическите лица, няма защо да вървите по линия на намаляване данъка по лихвата, възрази Менда Стоянова от ГЕРБ, която в предишния парламент бе председател на бюджетната комисия.

Вносителят на поправката - Корнелия Нинова, отговори, че управляващите започват работа по цялостната промяна на доходите на физическите лица, за да може през втората половина на мандата да въведат и семейното подоходно облагане.

Промяната в данък "лихва" се налагала първо от политическа гледна точка, за да се спази последователната позиция на левицата, която в 41-то НС беше против облагането.

Икономическият аргумент беше защитен с цитати от стенограмите на предишния парламент, в които ГЕРБ обясняват нуждата от въвеждане на данъка с очаквано "изваждане" на парите от банките и инвестирането им в производство. Тогава, припомни Нинова, управляващите обясниха, че българите са рентиери и лихвари, мързи ги да развиват бизнес, не могат да се създават работни места като се държат парите в банките и се чакат лихвите. Една година по-късно това не стана, обобщи председателят на социалната комисия, няма ръст на икономиката, времето опроверга вашите мотиви и е добре да преосмислите вашата позиция.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ) упрекна мнозинството, че променя при второто гласуване параметри от държавния бюджет за догодина, преди той да е минал на първо четене в залата. По думите му, намаляването с два пункта на ставката ще доведе до свиване на очакваните данъчни постъпления и затова приходната част на бюджет 2014 трябва бързо да бъде прекроена. Става дума за около 18 млн. лв. годишно постъпления от облагането на доходите от лихви по депозитите, уточни той.

С гласуваните промени парламентът даде възможност от данъчното облекчение за млади семейства да се ползват и чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - член на Европейския съюз или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес