Парламентът нанесе два удара срещу Тереза Мей

Премиерката трябва да представи план как ще действа, ако сделката й за Брекзит не получи подкрепа

Тереза Мей

Британският парламента нанесе два удара срещу премиера Тереза Мей за по-малко от 24 часа. Първо депутатите гласуваха поправка в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на т.нар. Брекзит без сделка, освен ако това не бъде разрешено от парламента.

В сряда пък те принудиха Тереза Мей в рамките на три работни дни да обяви какви стъпки ще предприеме, в случай, че сделката за Брекзит бъде отхвърлена от парламента следващата седмица, както се очаква.

Мярката бе приета с 308 гласа "за" срещу 297 "против". Преди приемането на поправката правителството разполагаше с 21 дни, за да представи такъв план, припомня АП.

В сряда британският парламент възобнови дебата по сделката за напукане на ЕС, договорена през ноември от министър-председателката Тереза Мей. Подобен дебат започна през декември, но бе бързо прекратен след като Мей разбра, че ще загуби гласуването и го нарочи за януари. Тя иска по-нататъшни гаранции от Брюксел във връзка с избягване на "твърда" граница с Ирландия.

Вътрешната криза за Брекзит ескалира

Изгледите обаче са, че Тереза Мей вероятно ще загуби и предстоящия вот в парламента, планиран на 15 януари, чиято подготовка започва с петдневни дебати.

Договореното от Мей споразумение не се харесва на нито една партия и няма достатъчна подкрепа, но няма и признаци, че каквато и да е друга алтернатива може да получи мнозинство в разединения британски парламент, отбелязва онлайн изданието на "Икономист".

По график страната трябва да напусне ЕС на 29 март в 23 ч. по Гринуич.

Тереза Мей многократно отхвърли възможността за забавяне на Брекзит, но предупреди депутатите, че ако отхвърлят споразумението ѝ, напускането на ЕС може да се провали или пък да стане без сделка.

Очаква се обсъждането на споразумението да завърши с няколко вота във вторник, всеки от които би могъл да бъде решаващ за надеждите на Тереза Мей, че ще получи необходимото ѝ одобрение от парламента, за да продължи изпълнението на плана си за Брекзита.

В сряда Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на Мей, категорично предупреди в сряда, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм.

Няма как да се договори ново споразумение

В сряда правителството предупреди депутатите, че е илюзорно да се смята, че кабинетът ще може да договори ново споразумение с ЕС за Брекзит, ако на 15 януари парламентът отхвърли постигнатото от Тереза Мей споразумение.

"Не смятам, че за обществото са полезни разни фантазии за някакви вълшебни, алтернативни споразумения, които незнайно как ще се появят в Брюксел. Сегашното споразумение наложи някои много трудни компромиси и от двете страни", каза членът на кабинета Дейвид Лидингтън.

"Парламентът трябва да каже за какво е готов да гласува. Това споразумение е договорено от нас и още 27 суверенни европейски правителства", отбеляза Лидингтън.

Междувременно опозиционната Лейбъристка партия съобщи, че лидерът ѝ Джереми Корбин ще внесе вот на недоверие срещу правителството веднага след като министър-председателката загуби вота за Брекзит идната седмица. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?