Парламентът направи първа стъпка към спасяване на незаконните строежи

Поисканият от БСП мораториум ще засегне 2500 случая и ще мине през пленарна зала другата седмица

Парламентът направи първа стъпка към спасяване на незаконните строежи

Събарянето на незаконните постройки се спира временно. Мораториумът върху заповедите за премахване и забрана за ползване на незаконните строежи се отнася само за тези, за чиито собственици това е единствено жилище, както и за постройки в териториите на рибарските селища по Черноморието.

Това реши временната комисия по правни въпроси на парламента, която одобри проект за решение за налагане на мораториума. Предложението беше внесено от Сергей Станишев и депутати от БСП на 31 май. Така те изпълняват поетия предизборен ангажимент към избирателите в рибарското селище Ченгене скеле, обясни Димчо Михалевски при внасянето на решението.

Гласуването на мораториума за незаконното строителство не е в дневния ред на програмата на парламента за тази седмица. Очаква се то да мине през пленарната зала и да влезе в сила следващата седмица.

Мораториумът ще важи в рамките на около два месеца, докато се подготвят промените в Закона за устройство на територията, които се очаква да станат факт най-късно през септември, обясни Димчо Михалевски, депутат от БСП.

Над 2500 заповеди за премахване на незаконни строежи

До момента има влезли в сила над 2500 заповеди за премахване на различен тип строежи, като една голяма част от тях имат нужда от допълнително обосноваване, каза Димчо Михалевски. Той изнесе данни, че за 2011 г. са издадени 298 такива заповеди и по тях 96 незаконни строежа вече са съборени, а 202 са в процедура на премахване. През 2012 г. са издадени 132 заповеди и са сринати 46 незаконни строежа, а 86 са в процедура на събаряне.

Според Михалевски фокусът на мораториума е върху жилищните сгради, които се ползват постоянно от своите обитатели и по същество представляват единствено жилище.

В търсене на справедливостта

“Целта на мораториума е защитавайки различни групи обществени интереси на публична държавна и общинска собственост да се вземат незабавни мерки. Трябва да си даваме сметка, че разрушавайки единствено жилище на множество българи, не решаваме къде отиват те. Искаме да дадем временен стоп на изпълнението на тези заповеди, да има принцип на съразмерност и по-голяма справедливост”, каза Михалевски.

Според Павел Шопов от “Атака” не е коректно двете хипотези да се поставят с едно проекторешение, защото имат съвсем различно значение. Според него е трябвало въпросът да се раздели на две теми – едната за единствено жилище в урбанизирани територии, а другата за колибите и къщите в рибарските селища.

Според Михалевски не може да се дискриминира и да се дават привилегии на една или друга група.

В последните 3 седмици само в Пловдив има издадени нови 27 заповеди за събаряне на сгради в ромски квартали, каза Михалевски. Според него голяма част от заповедите не се изпълняват, а със събарянето на единствените къщи на хората ние не решаваме проблема, а го задълбочаваме, смята Михалевски.

Според ДПС мораториумът трябва да се отнася само за случаи, в които заповедта е издадена за единственото жилище на домакинството. Според Четин Казак трябва да се направят корекции в проекторешението на парламента преди окончателното му приемане от депутатите в зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?