Парламентът не прие да се носи наказателна отговорност за неплащане на осигуровки

Парламентът отхвърли в четвъртък предложението на ГЕРБ, внесено още в предишното народно събрание от тогавашния председател на правната комисия Искра Фидосова, да се носи наказателна отговорност от онези длъжностни лица, които не плащат здравни и пенсионни осигурителни вноски.

Предложението бе оформено като промяна в Наказателния кодекс. То обаче бе отхвърлено от депутатите от левицата, ДПС и "Атака".

Парламентът реши още да не се приема за виновно извършено деянието от лице, което е пострадало от трафика на хора и е било принудено да го осъществи. Предложението бе на Министерския съвет и на бившия вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов и бе одобрено на първо четене.

С проектите се въвежда в нашето законодателство Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него, чийто срок за транспониране е изтекъл на 6 април 2013 г. Тази директива надгражда стандартите на Конвенция на Съвета на Европа за борба с трафика на хора, ратифицирана и влязла в сила за България от 1 февруари 2008 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?