Парламентът не смята да бърза с актуализацията на бюджета

Депутатите викат министър Асен Василев на "поправителен" за проекта

Новоизбраният председател на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански (ИТН), Снимка: БГНЕС

Парламентът не смята да бърза с актуализацията на държавния бюджет и не желае да бъде пришпорван по този въпрос.

Около това мнение се обединиха почти всички парламентарни групи в комисията по бюджет и финанси, която в сряда проведе първото си заседание.

Председателят на комисията Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви, че няма да допусне Народното събрание да бъде притискано с актуализацията. Според партията на Слави Трифонов предложената от служебното правителство актуализация не включва ясни разчети за увеличението на приходите и разпределението на допълнителните разходи. Затова Каримански смята, че ревизията на бюджета ще отнеме поне 2-3 седмици.

Депутатите от БСП се съгласиха, че текстовете в проекта са неясни и няма достатъчно разчети, а от ГЕРБ и ДПС казаха, че актуализацията е толкова зле подготвена, че дори е в нарушение на Закона за публичните финанси. Според бившия министър на финансите Кирил Ананиев текстовете на проектозакона са написани абсолютно непрофесионално.

Заради множеството си критики по проекта, депутатите се отказаха да го разглеждат на първо четене в комисия в четвъртък, каквото бе първоначалното им намерение. За да не поставят финансовия министър Асен Василев в "неудобно положение", те се договориха в четвъртък той да се яви на изслушване в комисията, за да чуе всички забележки и другата седмица да представи подобрен проект за актуализация.

Най-силно за промяна параметрите на бюджета настоява служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Темата е приоритет също за БСП и "Изправи се! Ние идваме". ГЕРБ и ДПС са твърдо против ревизия на бюджета по модела на служебното правителство, а "Демократична България" все още не е излязла с категорична позиция. "Има такъв народ" има противоречиво поведение по темата – партията по принцип подкрепя ревизията, но не във варианта на служебното правителство и не смята, че трябва да се бърза.

Основният залог в актуализацията на бюджета е евентуалното повишение на пенсиите от 1 октомври. Във версията на служебния кабинет обаче остава открит въпросът с разплащанията към строителните фирми, за които според регионалния министър Виолета Комитова са нужни 1.5 млрд. лв. Тя твъри, че е заявила сумата, но крайното решение дали да бъде отпусната е на Народното събрание. В проекта на актуализация на Асен Василев за спешни ремонти са заложени допълнително едва 100 млн. лв.

Депутатите решиха още да създадат подкомисия за контрол върху публичните разходи, а за неин председател бе избран Георги Кадиев от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес