Парламентът няма да проведе седмичния блиц контрол

Сн. БГНЕС

Парламентът няма да проведе т.нар. блиц контрол с участието на премиера и заместниците му. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при гласуването на седмичната програма на депутатите. Тя уточни, че до края на седмицата министър-председателят и четиримата вицепремиери не са в състояние по уважителни причини и поети международни ангажименти да присъстват.

БСП възрази срещу отпадането на този вид парламентарен контрол над изпълнителната власт.

Зам.-председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов заяви, че Цачева се опитва да прикрие министър-председателя, "един смел човек, който води дебат по медиите, а същевременно отказва да дойде в пленарна зала и да отговори на съществените въпроси на всекидневието".

По предложение на БСП депутатите започнаха днешното заседание с обсъждане на проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на Европейския съюз във връзка с конфликта в Украйна.

В четвъртък парламентът ще гласува прекратяване на пълномощията на Мая Манолова, която беше избрана за омбудсман. След това Манолова ще положи клетва като омбудсман. Очаква се депутатите да изберат и съдия в Конституционния съд.

Днешното заседание започна с половинчасово закъснение, поради два неуспешни опита за събиране на кворум.

Споделяне

Още от България