Парламентът няма да работи две седмици преди изборите

Парламентът няма да работи две седмици преди изборите

Народното събрание (НС) няма работи от 14 до 25 октомври, за да може депутатите да помагат при агитацията за местните избори, реши в сряда парламентът. В работните му дни от 16 септември до 9 октомври заседанията ще бъдат с два часа по-дълги от обикновено, тоест до 16 ч.

Целта на удълженото работното време е НС да свърши предварително планираната за "неочакваната ваканция" работа.

"След седмица стартира предизборната кампания. Винаги в подобна ситуация пред НС възниква въпросът как да бъде организирана неговата работа така, че да не се спъва законодателният процес. Парламентарно представените партии сме упреквани, че използваме трибуната и кулоарите за предизборна агитация", обясни шефът на НС Цецка Цачева.

Допълнителни заседания ще има на 29 септември и на 6 октомври.

Чавдар Георгиев (БСП) предложи парламентът да не заседава само от 21 до 23 октомври и да не се ползва и транспорта на НСО. "Направете предложение до НСО, ако можете изобщо да ме освободите от тези коли ще ви бъда благодарна", коментира Цачева. Предложението на Георгиев за по-кратка ваканция бе отхвърлено.

Независимият депутат Велизар Енчев пък предложи промяна в правилника, с която коледната и великденската ваканция на парламента да бъдат по-кратки - колкото на останалите граждани в страната. Предложението не беше подложено на гласуване.

Споделяне

Още от България