Парламентът обсъди кандидатурата на Мая Вапцарова за член на СЕМ

Парламентът обсъди проекторешение за избиране на Мая Вапцарова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ), внесено от депутати от ДПС. Гласуването на проекторешението ще бъде в четвъртък в началото на пленарното заседание.

Мая Вапцарова е утвърден експерт в областта на филмовото изкуство, автор и режисьор е на 63 филма,  за изключителния ѝ принос към българското кино е наградена с орден "Св.св.Кирил и Методий" - първа степен, пише в мотивите на вносителите.

Независимият депутат Йордан Величков определи предложението на Мая Вапцарова за член на СЕМ като сполучлив избор и каза, че ще подкрепи нейната кандидатура.

Според Любен Дилов от ОДС каза, че се присъединява към топлите дума за Мая Вапцалова. Тя е приятел и съмишленик на много гилдии и на различни поколения и групата подкрепя нейния избор, допълни той.

Преди това депутатите се запознаха и с постъпило заявление от Ваня Добрева (зам.-министър на образованието и науката), с което тя подава оставка като народен представител, за какъвто е избрана с решение на ЦИК от 11.04.2007г. на мястото на Бойко Радеоев, който беше назначен за секретар на президента.

С отказването на Добрева на ред за влизане в парламента е следващият в листата на Коалиция за България – Альоша Маков Даков, син на партийния функционер от времето на Тодор Живков Мако Даков.

 Предвижда се в четвъртък парламентът да гласува формално решение за прекратяване на пълномощията на Ваня Добрева, обясни председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Споделяне

Още от България