Парламентът очаквано избра Константин Пенчев за конституционен съдия

ПФ заплаши, че няма да подкрепи антикорупционния закон и промените в конституцията

Пенчев и опонентът му Кожарев влизат в пленарната зала. Сн.: БГНЕС

Парламентът очаквано избра в четвъртък досегашния омбудсман Константин Пенчев за член на Конституционния съд (КС).

В подкрепа на неговата кандидатура, издигната от ГЕРБ, гласуваха 98 народни представители, "против" бяха 12-има, а 33-ма се въздържаха. Основната подкрепа дойде от групите на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).

За номинирания от Патриотичния фронт (ПФ) бивш заместник главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев пък гласа си дадоха 62-ма депутати, "против" се обявиха 11, а 72-ма се въздържаха. Кандидатурата на Кожарев, който е традиционно активен представител на мнозинството във ВСС, бе подкрепена масово от народните представители на ПФ, БСП и АБВ.

Изборът стана възможен още от първия тур благодарение и на парламентарните групи на ДПС и "Атака", които изобщо не влязоха в пленарната зала, за да участват в гласуването и така кворумът се оказа от 66 народни представители.

Подобно на заседанието на правната комисия, на което бяха изслушани двамата кандидати, обсъждането на професионалните им качества преди гласуването в пленарната зала бе изцяло фокусирано в опита на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов отново да компрометира Пенчев.

Вместо да изтъкне причините, заради което парламентарната му група предлага Кожарев за член на КС, той посвети изказването си на повторното прочитане на остарели „доказателства“, използвани от „Атака“ още през 2010 г., когато Пенчев бе избран за омбудсман.

Симеомнов започна с констатции на Сметната палата от последната година на Пенчев като съудебен ръководител, уточнявайки, че тогава той е бил председател на „Висшия административен съд“. Съпредседателят на ПФ цитира доклад, който според него завършвал с изводи за редица тежки нарушения, които водели до съмнения за безстопанственост, присвояване и измами. Съпругата на кандидата на ПФ Кожарев е зам.-председател на Сметната палата.

След това Симеонов продължи с припомняне на скандала "Приморско", в който бяха замесени трима шефове на отделения във ВАС. Техните деца бяха взели имоти като крайно нуждаещи се в Приморско. Валери Симеонов обвини Пенчев, че не е уведомил властите за скандала, въпреки че знаел за него. Освен това го обвини и, че не е спазвал случайното разпределение на политически дела във ВАС. Добави и твърдения, че преди седем години Пенчев не бил декларирал придобиването на два апартамента от своето семейство и е укрил данни за акциите си в дружеството "Форум консулт".

"Патриотите" обвързаха подкрепата си за съдебната реформа с избора на Кожарев

"Досега сме ви подкрепяли в усилията ви да изкорените корупцията от съдебната система, да промените конституцията и да проведете съдебна реформа с чисто сърце. Как да продължим да сме сигурни, че наистина искате да направите това", обърна се театрално Симеонов към групите на ГЕРБ и РБ в края на изявлението си.

След него на трибуната се качи председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който прочете друга част от въпросния доклад на Сметната палата, в която се казва, че бюджетът на ВАС в последната година от мандата на Пенчев е бил разходван напълно законно и в изпълнение на решенията на ВСС.

Филип Попов от БСП също намекна, че колегите му няма да подкрепят кандидатурата на досегашния омбудсман, без обаче да го назовава по име. Той заяви единствено, че за социалистите била под въпрос обективността на единия номиниран, тъй като той в различни моменти от своята кариера той заемал различни ръководни длъжности с подкрепата на политически сили.

Последва изказване от Димитър Байрактаров от ПФ, който се зае със задачата да защити кандидатурата на Михаил Кожарев, посочвайки, че тя била "безспорна, неопетнена и достойна".

"На нас ни предстои да приемем антикорупционен закон, на нас ни предстои приемем промяна в конституцията и ако ние днес не направим правилния избор, ще призова колегите си да преразгледаме позицията си", отправи директна заплаха към коалиционните си партньори Байрактаров, визирайки и без това доста променливата подкрепа на ПФ за въпросните законодателни промени.

Възмутен от "нелепиците" на ПФ, Пенчев напомни, че е наказал съдиите от "Приморско"

След гласуването новият конституционен съдия Константин Пенчев демонстрира възмущение от изказванията на Валери Симеонов и определи твърденията му по повод констатирани от Сметната палата нарушения във ВАС като "нелепици".

"Що се отнася до случая в Приморско, то това за мен е върхът на цинизма, защото бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати като ги освободих от длъжност като председатели на отделения, а сега излиза, че съм ги прикривал", възмути се вече бившият омбудсман.

Той категорично отрече внушенията на Валери Симеонов, че е знаел от самото начало как семействата на върховните съдии Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Геднков са се сдобили с имоти по Черноморието като крайно нуждаещи се.

По повод другото обвинение от ПФ – че е заобикалял системата за случайно разпределение и лично е влизал по конкретни политически дела, като това за регистрацията на Синята коалиция преди парламентарните избори през 2009 г., Пенчев коментира: "След делото за Синята коалиция инспекторатът (към ВСС – бел.ред.) внезапно, в мое отсъствие, влезе в кабинета ми и провери компютъра, за да види как съм разпределил докладчика и не намериха нарушение".

През тази година изтичат мандатите на четирима членове на КС – председателят Димитър Токушев и съдиите Благовест Пунев, Пламен Киров и Красен Стойчев, чиито постове вече бяха запълнени от трите квоти – съдебната, на президента и на Народното събрание.

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) избра зам.-председателя на ВКС Таня Райковска, а държавният глава назначи члена на правния си съвет проф. Мариана Карагьозова и бившия премиер Филип Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България