Парламентът одобри асоциирането на Сърбия към ЕС

Българският парламент рагифицира в петък подписаното през 2008 г. Споразумение за асоцииране и стабилизиране между Европейския съюз (ЕС) и Сърбия.

Ратификацията бе безрезервно подкрепена от всички политически сили с изключение на "Атака", чиито лидер Волен Сидеров заяви, че не е логично България да подкрепя изцяло и без забележки евроинтеграцията на Сърбия. Той предложи в споразумението да се включи редакционна бележка за спазването на правата на българското малцинство в Сърбия. По думите му, гражданите в Сърбия с българско самосъзнание са дискриминирани.

Това споразумение е крехък мост на Сърбия към ЕС, заяви министърът на външните работи Николай Младенов. С влизането в сила на споразумението за асоцииране и стабилизиране на Сърбия се дописва една страница след десетгодишната история на преход от свалянето на режима на Свободан Милошевич, заяви Младенов. За тези години Сърбия постигна значителен напредък в реформите и започна да изгражда дух по критерии и ценности, които всички споделяме, отбеляза министърът.

По думите на Младенов, евроинтеграцията на съседката ни е в интерес както за развитие на двустранните ни взаимоотношения, така и за стабилността на региона. За да предотвратим разочарованието, песимизма и недоверието, България трябва да даде ясен сигнал, че всички наши съседи на Западните Балкани ще бъдат част от ЕС, когато изпълнят условията за членство, заяви Младенов.

Нека не издигаме бариери, а да махаме граници, заяви Моника Панайотова (ГЕРБ).

Само евроинтегрирането на сърбите може да гарантира правата на българите в Западните покрайнини и сигурността във взаимоотношенията ни със Сърбия, каза Асен Агов от Синята коалиция. Същевременно оой отбеляза, че не трябва да бъде подминаван въпросът за Косово, чиято независимост Сърбия заявява, че няма да подкрепи. Това, по думите му, създава "база за несигурност край българската граница".

Меглена Плугчиева от Коалиция за България разкритикува "националистическия маниер" на "Атака". Не смятам, че българо-сръбските отношения не трябва да минават през тази лексика в момент, когато България трябва да покаже европейска зрялост, заяви Плугчиева.

Юнал Лютфи от ДПС, отбеляза, че не е безразлично за България по какъв път ще поеме Сърбия. "Ще подкрепим с удоволствие споразумението, каза депутатът на ДПС. Когато Сърбия стане страна по това споразумение, ще е длъжна да спазва върховенството на закона, правата на човека и гарантирането на сигурността на Балканите", каза Лютфи.

Споделяне

Още от България