Парламентът одобри бонуси за спецмагистратите

ДПС: Няма по-ефективен стимул за борба срещу корупцията от допълнителни възнаграждения

Парламентът одобри бонуси за спецмагистратите

Магистратите в специализирания съд и прокуратурата ще имат право на бонуси в размер до 6 основни месечни възнаграждения всяка година. Това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт, приети на второ четене.

Размерът на бонусите ще се определя по утвърдени от съответната колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) правила за индивидуална оценка на резултатите. Промените влизат в сила от 1 януари 2018 г.

Решението на парламента идва след като в четвъртък пленумът на ВСС единодушно се обяви против тези бонуси, които бяха определени като "една неоснователна привилегия". 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че партията му ще подкрепи предложението. "Тези съдилища и прокурори трябва да се борят срещу корупцията. Няма друг по-ефективен стимул от допълнителни възнаграждения. Няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като тази за допълнително стимулиране на съдии", каза Хамид.

Според Явор Божанков от БСП обаче по този начин Специализираният съд става по-скоро специален. "Подкрепяме стимулирането на магистратите, но ако това е предвидено за всички в системата", каза Божанков.

Парламентът прие и текст, според който когато магистрат е привлечен като обвиняем, съответната колегия на ВСС го отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство. Колегията може да изслуша магистрата преди вземането на решение.

За периода на временното отстраняване от длъжност възнаграждението е в размер на минималната работна заплата.

Искането за временно отстраняане от длъжност се прави от главния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор. Когато е вземат мярка за неотклонение "задържане под стража", то магистратът автоматично се смята за временно отстранен от длъжност.

По време на дебатите по този текст шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че не бива да се приема, че прокурорите винаги са безсъвестни и че съдиите са жертва на техните преследвания. Той припомни, че в крайна сметка присъдата се постановява от съда.

Прламентът гласува още, че когато съдия от административен съд е възпрепятстван да изпълнява длъжността си, шефът на Върховния административен съд (ВАС) може да командирова съдия от друг съд. Кирилов заяви, че по този начин не се ограничава съдийското самоуправление.

Споделяне

Още по темата

Още от България