Парламентът одобри частично включване във фискалния европакт

Участието на България без финансови и данъчни ангажименти и след влизането й в еврозоната

Парламентът одобри частично включване във фискалния европакт

България ще се включи в преговорите по договора на Евросъюза за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз - т.нар фискален европакт, но частично, без да поема никакви финансови и данъчни ангажименти и при условие, че ще го прилага само след приеманите ѝ в Еврозоната. Това реши парламентът в събота след дебат, който кривна и в посока взаимни критики между политическите сили коя партия каква политика води и е водила и какви правителства са довели кризата в Европа,;

Решението за участие в преговорите по фискалния европакт беше подкрепено от 129 от общо 178 гласували депутати. Един беше против, а се въздържаха 48 народни представители.

 

Сключването на договора обаче ще стане при условия. Едното е, че парламентът ратифицира само разпоредбите на дял Трети от пакта. Той регламентира т.нар. златно правило за бюджетна стабилност от всички страни и евентуални санкции в случай на прехвърляне на прага на разрешения дефицит (3% от БВП).

 

Депутатите решиха също, че участието на страната ни във фискалния пакт не води до финансови задължения за нея и ангажименти за хармонизиране на данъчната ѝ политика с договарящите се държави. Така те спазиха намерението си да отхвърлят напълно дял Четвърти от пакта, който се отнася за обща икономическа политика и синхронизиране на данъците. Прието бе още, че България ще прилага фискалния европакт в пълната му цялост от датата на присъединяването ѝ към еврозоната.

 

Така, въпреки допуснатата преди дни възможност от финансовия министър Симеон Дянков София да се присъедини към всички текстове на пакта, това не стана.

 

Дискусията раздали становищата на левицата и десните партии.

 

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че коалицията подкрепя решението в този му вид, защото така правителството дава гаранции, че няма да има финансови задължения и ангажименти, както и хармонизация на данъчната политика. Той посочи, че правителството трябва да настоява България да стане наблюдател на европейските срещи, дори и наблюдател с право на глас, ако се обсъждат важни въпроси за финансите.

 

Правителството трябва да настоява еврозоната да се отвори към страни като България, призова още Костов. Затова в преговорите България може да поиска, ако се ратифицира договорът, да се опростят и процедурите за влизане в зоната с обща европейска валута, допълни той.

 

Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че левицата не може да подкрепи това проекторешение. Той цитира много от икономистите, според които документът бил "сътресение на въздуха", а не ефективен инструмент за излизане на ЕС от кризата.

 

Според съпартиеца му Румен Овчаров, ако България участва в този пакт, не може

да не се присъедини и към главата, която най-много засяга страната ни и ускореното догонване на държавите от ЕС. Щели да ни увеличат данъците - какви са преференциите за България от това, че са ни ниски данъците, попита той. По думите му балканските тарикатлъци са нещо изключително опасно. Овчаров припомни, че в договора няма преференции за държавите, които са спазвали фискалните ограничения. Освен това, България е далеч от критерия за структурен дефицит от 0.5%, тя от 2008-а има над 1%, добави той.

 

Колкото и да казвате, че ниските данъци не помагат на България, това е наше основно конкурентно предимство. За догонващо развитие са необходими реформаторски мерки и запазване на ниските данъци, отвърна Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция.

 

Новият пакт ни дава възможност за гъвкава политика, отвърна му председателят на комисията по европейските въпроси от ГЕРБ Моника Панайотова

 

Този договор е напълно излишен, той не решава нито един настоящ проблем, а в най-добрия случай има превантивно действие към бъдеща криза, коментира бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски. "Европейските лидери предпочитат да конкретизират фискални правила, които и понастоящем съществуват и самите те не се спазват. Дълговете на Германия, Франция и Великобритания отчетливо надхвърлят над 60%”, каза Орешарски.

 

"Дискутираме един проектодоговор, в която подготовка България не е участвала. Приносът на българското правителство се сведе до избързване и представяне на българска версия на фискални правила и задействане на обичайните за ГЕРБ пиар схеми. Тогава ви призовах да изчакате европейския дебат. Добре стана, че у нас не бе обезпечено необходимото мнозинство за промяна на Конституцията, защото сега пак трябваше да я променяме. Днес правителството няма полезни ходове и ще се присъедини към фискалния пакт”, каза Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?