Парламентът одобри извеждането на електроцентралите над 1МВ на борсата за ток

Парламентът одобри извеждането на електроцентралите над 1МВ на борсата за ток

От 1 юли 2019 г. и електроцентралите с инсталирана мощност над 1МВ ще са длъжни да продават тока си на специализираната борса, реши на първо четене парламентът в четвъртък. Както и при изваждането на производителите над 4МВ на свободния пазар миналото лято, те ще получат договор за премия, което означава, че Фондът за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) ще покрива разликата между пазарната и преференциалната цена. не се предвижда обаче преходен период, както миналата година, в който НЕК да може да продава изкупуваната енергия от ВЕИ, топлофикации и заводски централи.

Сега излизащите на борсата за ток централи имат срок до 30 юни да подпишат подобни договори за премия с ФСЕС.

Промените засягат 12 централи с високо ефективно комбинирана производство с обща мощност 27.5 MВ и 360 възобновяеми енергийни източника с обща инсталирана мощност 723 MВ. Те произвеждат годишно 1.5 млн. мегаватчаса електроенергия, обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е вносител на поправките в Закона за енергетиката заедно с колегата му Делян Добрев.

Приетите на първо четене поправки предвиждат също така конкурсно начало за получаване на преференциална цена или премия от всеки новоприсъединяващ се производител на енергия чрез високоефективно комбинирано производство.

Депутатите регламентираха и възможността за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би помогнало за по-добър енергиен мениджмънт за крайните клиенти и търговците на ток. Това ще стана при желание на клиента и за негова сметка, а уредът ще стане собственост на оператора.

Записани са и промени в правомощията на енергийния регулатор, с които от новия ценови период регулаторът ще определя прогнозна месечна разполагаемост като така ще бъде дадена възможност за по-коректно планиране на необходимите количества, които да бъдат предложени на свободния пазар.

Валентин Николов коментира, че сега приетите законови поправки продължават либерализирането на пазара.

Народният представител от ДПС Рамадан Аталай посочи, че сред промените има лобистки текстове, които трябва да отпаднат между първо и второ четене. По думите му, либерализирането на пазара само с ВЕИ в момента няма да даде отражение на недостига на енергия през зимните периоди.

Сега казваме, че ще предоставим повече енергия на борсата, но слънцето не е тази енергия през зимата, поясни той. Аталай изрази съмнения за намеса отвън. Търговците и индустриалците са доволни, защото ще получават ток на по-ниска цена, но не са доволни производителите, нито тецовете, нито АЕЦ "Козлодуй".

Декапитализирате тецовете и АЕЦ-а, добави той. Според него възниква въпросът дали е намерен необходимият за енергетиката баланс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес