Парламентът одобри новата стратегия на Мей за отлагане на Брекзит

Лейбъристите вече открито са за втори референдум, след като техният алтернативен план бе отхвърлен

Парламентът одобри новата стратегия на Мей за отлагане на Брекзит

Британските депутати изразиха снощи подкрепа за новата стратегия на Тереза Мей за Брекзит, което може да отложи датата на развода с ЕС, съобщи Франс прес.

Според този план британската министър-председателка ще подложи още един път на гласуване в парламента, най-късно на 12 март, споразумението, което сключи с Брюксел, заедно с евентуални отстъпки, които може да договори. Това споразумение бе отхвърлено категорично в средата на януари.

Ако депутатите го отхвърлят отново, тя ще ги попита на 13 март дали искат да излязат от ЕС без споразумение.

Ако откажат, тя ще внесе на 14 март предложение за отлагане на Брекзит.

Общо 502 депутати в Камарата на общините гласуваха за, а 20 гласуваха против поправката, внесена от консерватора Оливър Летуин и лейбъристката Ивет Купър, чиято цел е да утвърди предложението на Мей.

Лейбъристката партия ще настоява за втори референдум

Същевременно парламентът отхвърли представената от основната опозиционна политическа сила, Лейбъристката партия, алтернатива на плана на консервативното правителство за Брекзит. Това накара лидерът на лейбъристите Джереми Корбин да каже, че партията му ще настоява за втори референдум за излизането от ЕС, предаде ДПА.

"Ще подкрепим референдум, за да не допуснем вредния Брекзит на торите или катастрофалния вариант с Брекзит без споразумение", заяви след отхвърлянето на предложената от партията му поправка Корбин.

"Ще продължим да настояваме и за останалите налични опции, за да предотвратим подобни варианти, включително тесни икономически отношения въз основа на нашия надежден алтернативен план, както и общи избори", добави той.

Алтернативният план на лейбъристите предвижда Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС и да запази тясната си връзка с единния пазар на общността и след Брекзит.

Те вече предупредиха, че ако планът им бъде отхвърлен, ще подкрепят законодателна поправка, в която се предлага организиране на втори референдум за Брекзит.

В Камарата на общините няма консенсус за произвеждането на втори референдум за напускането на ЕС, както и за това какъв въпрос да бъде зададен на допитването.Това заяви днес британският министър за Брекзита Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че няма консенсус, нито за втория референдум, нито за това какъв да е въпросът на втория референдум", каза той пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа