Парламентът одобри окончателно облекчената регистрация на търговци на горива

Парламентът одобри окончателно облекчената регистрация на търговци на горива

Облекчена регистрация на търговците на горива според обема на капитала или активите и оборотите им, както и изваждане на фермерите от обхвата на това изискване, приеха окончателно народните представители. В сряда те одобриха на второ четене в пленарна зала поправките в Закона за регулирането на дейностите с нефтопродукти.

Той трябваше да влезе в сила в началото на 2019 г., на заради недоволството на малките бензиностанции, които определиха като непосилна исканата гаранция от 1 млн. лв. за регистрация на фирмите и заплашиха с протести като на жълтите жилетки във Франция. Последваха консултации под егидата на икономическото министерство, което влезе в ролята на защитник на интересите на дребния бизнес, и правителството разработи облекченията.

Председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" коментира, че почти на 100 процента новите текстове са приемливи за всички браншови организации и сдружения в сектора и за институциите.

Едрият бизнес обаче държеше на предишните изисквания.

Приетите сега промени, които ще влязат на 25 януари – веднага след обнародването им в Държавния вестник, предвиждат кат о търговци на горива на едро да могат да се регистрират само фирми с уставен капитал от 50 000 лв.

Размерът на обезпечението за търговия на едро и съхранение на нефт и нефтопродукти ще зависи от чистите приходи от продажби за предходната календарна година и ще е между 15 000 лв. за нетни приходи от 5 до 10 млн. лева до 500 000 лв. обезпечение съответно за нетни приходи над 50 млн. лв.

За дистрибуция на газови бутилки, търговецът ще трябва да разполага с минимум 1 000 собствени бутилки за съхранение на втечнен нефтен газ, вместо с досега изискваните 10 хил. броя.

В двумесечен срок от влизането им в сила наредбата за реда и условията за водене на регистъра на търговците с нефт и нефтопродукти следва да бъде приведена в съответствие с новите изисквания. В тримесечен срок от влизането в сила на измененията в наредбата, лицата, които още не са подали заявление за регистрация, следва да подадат такова.

Пленарната зала не прие направено между двете четения на текстовете предложение на депутати от БСП да се създадат държавни складове за съхранение на горива. В момента има едно дружество, което е собственик на по-голямата част от складовете като вместимост и налага своите условия, а административните бариери пред навлизането в този сектор са твърде високи, смятат социалистите. Според последните данни, станали публични след съдебно решение през 2017 г. и важащи за 2015 г. "Лукойл" е имал тотален монопол при складовете за горива.

Държавни данъчни складове отдавна се искат от представители на "Демократична България" и дори ГЕРБ в предишни години обеща да регламентира създаването на такива, но това и така не стана. Сега депутатът от ГЕРБ е шеф на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов мотивира отхвърлянето на подновената идея с това, че трябвало обществено обсъждане на предложението.

Румен Гечев от БСП защити искането с думите, че е публична тайна това, че "някои оператори" ограничават конкуренцията на пазара на горива, защото вносителите трябва да минат през техните данъчни складове.

Валентин Николов се съгласи, че трябва да може да навлизат повече участници на пазара, по според него конкретният текст, с който се предлага държавен контрол на пристанищната инфраструктура, свързана с горивата, щял да означава национализация, при положение че тази инфраструктура е дадена на концесия. Освен това тези текстове не били съгласувани предварително с Агенция "Митници", не е променен в този смисъл Законът за акцизите и данъчните складове. Приемем ли тези текстове, ще създадем голям хаос, ефектът ще бъде "доста отрицателен", отбеляза Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес