Парламентът одобри принципно Румен Симеонов за подуправител на БНБ

Народното събрание обсъди предложението на управителя на БНБ Иван Искров за избиране на Румен Симеонов за подуправител на БНБ - ръководител на управление "Банков надзор".

При представянето на номинацията Иван Искров каза, че сегашният подуправител на БНБ - ръководител на управление "Банков надзор" Емилия Миланова е на тази длъжност от 13 юни 1997 г., преизбрана е на 10 април 2001 г., а 6-годишният ѝ мандат е влязъл в сила на 14 юни 2001 г. и изтича на 14 юни т.г.

Подуправителите на банката се избират по предложение на управителя на БНБ не по-рано от 3 и не по-късно от 2 месеца преди изтичане на мандата и избирането на новия подуправител на БНБ трябва да бъде между 14 март и 14 април 2007 г., посочи Искров. Той допълни, че 6-годишният мандат на новоизбрания подуправител ще влезе в сила от 15 юни 2007 г.

Румен Симеонов е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация, както като ръководител на основна дирекция, отговорна за надзорната политика и транспониране на европейското законодателство в националната регулаторна рамка, така също и като заместник-председател на фонда за гарантиране на влоговете и банките, мотивира предложението си Иван Искров.

Милен Велчев от НДСВ определи като уместно и удачно предложението на управителя на БНБ за избор на подуправител на банката и заяви, че ПГ на НДСВ ще подкрепи кандидатурата на Румен Симеонов.

От името на ПГ на ДПС заместник-председателят ѝ Росен Владимиров приветства Иван Искров за направеното предложение и заяви, че групата ще подкрепи номинацията на Румен Симеонов.

Съпредседателят на ПГ на БНС Красимир Каракачанов каза, че групата се е запознала с професионалния опит на Румен Симеонов и намира предложението на Искров за удачно, защото БНБ е институция, в която трябва да се дава път на професионализма. Той заяви, че групата на БНС ще подкрепи тази кандидатура.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Петър Димитров изрази и категоричната подкрепа на ПГ на Коалиция за България за предложението за избор на подуправител на БНБ. Днес правим  европейски избор, в който няма политически нюанси предвид професионализма на Румен Симеонов, каза Петър Димитров.

Гласуването за кандидатурата на Симеонов ще бъде гласувано на заседанието на парламента в четвъртък.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?