Парламентът одобри продажбата на три атрактивни имота на ВМЗ Сопот

Хижа "Чивира" край село Старосел в Средна гора

Парламентът одобри предложението на Министерския съвет за продажба на три обособени части от "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот. От "Обединени патриоти" бяха против и призоваха за явен търг на частите от имуществото на завода.

Единият от имотите е складова база на гара Калояново, Пловдивско. Върху парцела от 6852 км има построени осем едноетажни сгради с обща площ от близо 2 хил. квадратни метра. Те се използват като производствен и складов обект.

В списъка е и почивна база "Чивира", която е разположена в землището на село Старосел в Средна гора. Тя представлява масивна триетажна сграда с разгърната застроена площ от 1215 кв.м. Към нея има столова от 285 кв. м и масивна едноетажна сграда от 41 кв.м. Целият имот се простира на площ от над 1.1 млн. кв. м, което представлява планинско пасище. За планинските пасища се плащат големи субсидии от фонд "Земеделие" без да се влага много труд за подъдржането им. Единственото изискване е да се косят. От ВМЗ Сопот уточняват, че хижата не работи от 2010 г.

За продажба отива и незавършен триетажен хотел със застроена площ 556 квадратни метра в Сопот. Сградата стои недостроена от 90-те години на ХХ век и се руши, посочват от ВМЗ.

Мотивите на Министерския съвет да обяви имотите за продан е "отпаднала необходимост от тях за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството". Те не се използват и са необходими допълнителни разходи за тяхната поддръжка.

"Първото, което се случва, е, че се освобождава един финансов ресурс, който е на разположението на държавата. Освен това най-вероятно са плащани някакви данъци и такси, които допълнително утежняват работата на самото предприятие", коментира Димитър Александров от ГЕРБ.

Йордан Апостолов от "Обединени патриоти", който има земеделски бизнес, възрази на начина, по който се пускат в продажба имотите:

"Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, защото този мач в момента е свирен и няма смисъл тук, от трибуната, да ни убеждавате колко била важна приватизацията на терени с отпаднала необходимост в Старосел, където има докарана минерална вода от 3 километра и половина".

След приетото днес решение процедурата за продажбата на имотите ще бъде задвижена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол по реда на закона. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?