Парламентът одобри реформата в МВР с "необходимия компромис" от Цветанов

Орязването на обезщетенията ще се обсъжда преди второ четене

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене в петък предлаганите от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР (ЗМВР), които предизвикаха сериозно недоволство сред полицаите през последните месеци.

Текстовете получиха подкрепата на мнозинството, въпреки сериозните критики към тях, след като председателят на ПГ на ГЕРБ и вътрешната комисия Цветан Цветанов даде заявка, че преди окончателното им гласуване ще бъде постигнат "необходимият компромис", давайки да се разбере, че проектът на Бъчварова няма да остане изцяло в този вид.

Става въпрос за реформата, включваща орязване на обезщетенията при пенсиониране и годишния отпуск на служителите на реда. Както е известно, първият опит за прокарване на тези промени бе саботиран от масови полицейски блокади на ключови пътища в цялата страна.

В началото на ноември м.г. финансовият министър Владислав Горанов лансира "на тъмно" промени в бюджета за 2016 г., които щяха да лишат служителите в сектор "Сигурност" от допълнително заплащане за прослужено време, както и да намалят обезщетенията за напускащи системата наполовина, а годишният отпуск – от 30 на 20 дни.

Сега депутатите приеха на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от БДЦ обезщетенията на пенсиониращите се в МВР да бъдат намалени от 20 на 12 заплати, както и свиване на годишния отпуск от 30 на 25 дни, но тези условия ще засягат само новоназначените в системата. Срещу реформата гласуваха с "против" или "въздържал се" народните представители от БСП, "Атака", ДПС и АБВ.

В предлаганите промени е застъпена и идеята на предшественика на Румяна Бъчварова Веселин Вучков всички служители на МВР, които нямат чисто полицейски или пожарникарски функции, да работят по условията в Закона за държавния служител, а не в ЗМВР.

"Необходимо е така да реорганизираме бюджета и работата в министерството, че стимулите да могат да бъдат получавани по време на изпълнение на функциите, а не тогава, когато служители излизат. По този начин ние стимулираме излизането от системата и на практика я дестабилизираме и създаваме кадровите дефицити. Идеята е част от тези средства да се използват в момента, в който вече служителите работят. Те да имат по-добра екипировка, да получават допълнителни бонуси към заплащането си. Ако има възможност да увеличим заплащането. Това е смисълът на тези промени. Никой никого не иска да ощетява", защити реформата министър Румяна Бъчварова.

По думите ѝ позитивният ефект от промените в ЗВМР ще се изразява в намаляване на годишните разходи за изплащане на платен отпуск с над 10 милиона лева "или да се създаде възможност допълнително да бъдат назначени над 600 полицаи, пожарникари без да има промяна в сегашния бюджет".

"Реформата или трансформацията, която се предлага със Закона на социоложката Бъчварова, има една единствена цел – икономия на финансов ресурс. Не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условието за работа в министерството", противопостави се Красимир Янков от БСП.

От АБВ също застанаха на позицията, че реформата ще заложи нови проблеми, вместо да реши стари, а от Патриотичния фронт призоваха "да подходим прагматично и държавнически, а не емоционално".

"Във всеки един друг закон е позволено или, да кажем, е приемливо да има политически оценки, да има политическо използване на ситуацията в името на търсенето на политически дивиденти. Аз обаче искам да призова всички колеги, включително и министъра на вътрешните работи, когато говорим по Закона за МВР, да се придържаме към нещата, които касаят системата на МВР и по-малко да политизираме, защото от това полза няма да има", заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

"Уверявам ви, че между първо и второ четене заедно с ръководството на МВР ще направим необходимия компромис, който да бъде за оптимизиране на системата на МВР", заяви Цветанов, добавяйки, че "има различния, но Румяна Бъчварова заяви, че се съобразява с дебата във вътрешната комисия".

Промените в ЗМВР прокарват още като антикорупционна мярка възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите на министерството декларират всяка година в декларациите си за имущество и доходи. За пръв път е регламентирано и право на служителите да получават допълнителни възнаграждения по граждански договори при участие в проекти, финансирани от Европейския съюз (ЕС) или международни програми.

Основният приоритет на законопроекта е да прокара идеята на Бъчварова за изваждане на несвойствени за МВР административни услуги от ведомството в ново държавно предприятие с наименование "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както досега – в републиканския бюджет.

Освен това Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се преобразува в Изпълнителна агенция "Пожарна безопасност и защита на населението", с което се цели "по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния ресурс".

Специалната куриерска служба пък ще бъде ликвидирана като структура на МВР, а служителите ѝ ще бъдат преназначени в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Законопроектът предвижда още ГДБОП да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на каналджии. Досега службата имаше правомощия да разследва само трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?