С почти пълно единодушие

Парламентът одобри спешните промени за КТБ

Временни синдици поемат контрола над банката с отнет лиценз още другата седмица

Менда Стоянова (ГЕРБ) е сред вносителите на спешните промени в Закона за банковата несъстоятелност. Сн. БГНЕС

Очаквано парламентът одобри с почти пълно единодушие спешните законови промени за Корпоративна търговска банка (КТБ), поискани от преди седмица от премиера Бойко Борисов. С тях контролът над банката с отнет лиценз ще бъде поет от Фонда за гарантиране на влоговете, който ще предложи назначаването на двама временни синдици в КТБ. Поправката беше аргументирана с това, че трябва да се спре "разграбването" на КТБ, която остана с по-малко от 1.84 млрд. лв. активи.

Синдиците ще заменят квесторите, избрани от Българската народна банка (БНБ), и ще работят до назначаването на постоянен синдик, което ще стане при откриването на процедура по несъстоятелност на банката.

Гласуването на промените в Закона за банковата несъстоятелност мина без почти никакви обсъждания, след като в края на миналата седмица всички парламентарно представени партии, с изключение на "Атака", се подписаха под тях. При приемането на промените в зала присъстваха едва 92 народни представители, като "за” гласуваха 88 от тях, а 4-ма от "Атака” се въздържаха.

"Атака" заявиха, че са "за" промените, но имали юридически съображения по някои от текстовете, за които обаче така и не направиха конкретни редакционни предложения.

"Днешното гласуване на парламента спира разграбването на банката и гарантира, че държавата ще си върне парите", написа часове след гласуването премиерът Борисов във фейсбук. 

Синдиците вероятно ще бъдат назначени още следващата седмица. Те ще имат право да завеждат искове в съда срещу сделки с имуществото на КТБ, направени след поставянето ѝ под специален надзор. Става въпрос основно за т. нар. прихващания - отписване на кредити на граждани и фирми срещу депозитите им в банката. Квесторите на КТБ са одобрили 668 такива сделки за 848.4 млн. лв. в следствие на цесии - фирма или физическо лице с кредит от КТБ е купил от друга фирма или гражданин депозит в банката.

Временните синдици ще могат да завеждат дела и срещу трети лица, получили непряко кредити или имущество от КТБ. По тази схема - с отпускане на заеми на реално "кухи" фирми, които след това използват парите, за да инвестират в работещи дружества, КТБ и мажоритарният ѝ собственик Цветан Василев придобиха непряко доста компании, включително и дял в телекома БТК. Резултатът от очакваните стотици дела не е ясен. Синдиците ще могат да наемат и международна компания, която да проследи къде са отишли парите от КТБ и да предложи на фонда за влоговете как да ги върне.

При окончателното гласуване на измененията в зала дебати имаше по текстовете, свързани с отчитането на работата на временните синдици. По настояване на БСП те ще предават доклади на финансовия министър всяка седмица. Същата информация ще се публикува и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. И в публичните отчети, и в тези до финансовия министър ще бъде скрита информацията, която представлява банкова тайна.

"Нямаме никакви предпоставки да имаме повече доверие на временните синдици, отколкото на квесторите. Затова се дава възможност на министъра на финансите да предлага смяна на временните синдици в случаите, в които те не изпълняват своите законови правомощия и работят срещу интересите на банката и на масата по несъстоятелността", обясни Мая Манолова от БСП.

Според Николай Александров от "Атака" прозрачност за действията в КТБ няма да бъде постигната. "Ако смятате, че прозрачност е това да се разбираме помежду си и зависи от изказването на някой от част от управляващото мнозинство колко ще бъдат синдиците, това не е прозрачност. Това е просто заместване на едни модели с други модели и колегите отдясно, които викаха "Кой", да продължават да си викат "Кой", коментира Александров.

Стоянова: Иван Искров да подаде оставка

Управителят на БНБ Иван Искров има моралното задължение да си подаде оставката, каза по-рано през деня председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) пред БНТ.

"Ние битка с ръководството на БНБ не водим. Има закон, който трябва да се спазва. Стана ясно, че в този закон има пробойни, които са били използвани във времето на специалния надзор", допълни Стоянова по повод законовите промени, които ще дадат възможност да се назначи служебен синдик в КТБ още преди банката да се обяви във фалит.

Тя каза, че промените са необходими, защото вече няколко месеца съдът не се произнася и не обявява банката в несъстоятелност. Преди седмица председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обясни, че делото не е забавено и се очаква окончателно решение през април.

Пред ВАС се води делото на акционерите в КТБ срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза. Първо това дело трябва да приключи, за да може да започне делото пред Софийския градски съд за обявяване на банката във фалит.

"Имаме поредното определение на съда (ВАС) за отлагане на делото, поради това, че един от жалбоподателите не е представил още два екземпляра на жалбата, които трябва да бъдат връчени на определени лица”, коментира Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България