Парламентът одобри видеоконтрола за годишните автопрегледи

От 1 януари 2011 г. се въвежда видео контрол върху годишните технически прегледи на автомобилите. Това гласуваха народните представители при окончателното приемане на промени в Закона за движение по пътищата.

Резултатите от извършените периодични прегледи се регистрират в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", записаха депутатите в закона. Информационната система за електронно регистриране отчита извършените от контролно-техническите пунктове прегледи в реално време.

Новите категории пътни превозни средства и условията за минималната възраст на водачите за управление на моторно превозно средство, въведени с промените в закона, ще влязат в сила от 19 януари 2013 г.

Глоба от 5000 лева ще се налага на лице, което издава документ за преминат технически преглед без да има разрешение за такава дейност. Същата е глобата за фиктивен технически преглед. Наказанието за лице, обучаващо шофьори без да има разрешение за това е глоба или имуществена санкция от 5000 лева.

Нарушаването на реда и условията за извършване на необходимите психологически изследвания се наказва с глоба или санкция от 3000 лв. Санкция от 2500 лева ще бъде наложена на лице, което пуска на пазара превозно средство, за което се изисква сертификат за одобряване на типа, без да е издаден такъв.

С глоба или с имуществена санкция в размер 3000 лв. ще се наказва лице, което не осигури на контролните органи възможност за проверка на материалната база, както и ако не им предостави за проверка цялата документация, свързана с извършването на обучението на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?