Парламентът окончателно ограничи височината на сградите в София

Сн. БГНЕС

Новите сгради в София ще са с ограничение за височината в зависимост от това къде се намират. Това обаче няма да важи за евентуалните бъдещи зони за небостъргачи, които трябва да бъдат определени с промяна в Общия устройствен план на столицата.

Това са част от промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, приети окончателно от депутатите в сряда. Текстовете бяха написани от главния архитект на София Здравко Здравков и неговия екип и внесени от депутати от ГЕРБ. Първоначалните идеи на местната власт бяха прекроени по пътя към окончателното гласуване.

Въведените ограничения за строителството ще важат за устройствени зони, в които в момента няма прагове. Това позволява на места като около южната дъга на Околовръстното шосе, например да изникнат много високи здания. Главният архитект на София предложи промените в закона, за да спре инвестиционните намерения за изграждането на небостъргачи на неподходящи места, които биха скривали гледката към Витоша.

Високо, високо

Според окончателните текстове сградите в центъра не може да са по-високи от 50 метра, в останалата час на града - над 75 метра, а в кварталите под Витоша - над 15 метра. Допуска се новите здания да се извисяват и до 100 метра, ако са в т. нар. смесена многофункционална зона и са с лице към големи булеварди и в 400-метровата зона около метростанциите. Това не важи за районите "Младост", "Триадица", "Изгрев" и "Лозенец".

Сградите над 50 метра височина и/или с над 20 000 кв. метра застроена площ задължително трябва да са транспортно и комуникационно обезпечени, а това ще се доказва с проекти, които да показват какъв ще е трафикът в района след построяването им.

Първоначалната идея на общината беше със закона да се определят и зони за сгради, за които няма ограничения за височината. Първоначално те бяха три - при 7-и километър на бул. "Цариградско шосе", където и сега има небостъргачи, при кръстовището на бул. "Царица Йоана" и Околовръстното шосе и при Централна гара. В последствие третата зона отпадна, а депутатите накрая решиха, че тези места трябва да бъдат определени с промяна в Общия устройствен план, за да минат през процедурите за обществено обсъждане, задължителни за него.

В общината вече се работи за промяна на плана, а обществените обсъждания трябва да започнат през 2019 г.

Затворена вратичка

Депутатите ограничиха и възможностите за безконтролно застрояване на ъглови имоти. Според Закона за устройство на територията за такива имоти не важат ограничения за застрояване, наложени от устройствения план. Според новите текстове в София обаче параметрите на застрояване могат да бъдат превишени само за имоти до 3000 кв. метра.

Допуска се двойно превишение за имоти до 500 кв. метра, 50% за такива от 500 до 1500 кв. метра и 25% за парцели от 1500 до 3000 метра.

Според главния архитект на София така реално ще се покриват калканите на съседните сгради, а няма да се допуска изграждането на небостъргачи в зони с блокове от по 6 - 7 етажа, например.

Опасения

Според партията на Георги Кадиев "Нормална държава", която има един представител в общинския съвет, законът ще остави и сега съществуващата възможност за изкуствено разделяне на големи парцели на по-малки, за да се осигури по-голямо превишение на параметрите на застрояване. Освен това няма да спре вече задействаните проекти за високи сгради на неподходящи места, които са около 20.

От формацията предупредиха още, че промените в закона, които дават възможност да се променя статута на площи, предназначени за озеленяване, поставят под заплаха 90% от междублоковите пространства в столицата. Според закона влезлите в сила подробни устройствени планове, които отреждат такива площи, може да се променят, за да съответстват на Общия устройствен план. Ограничението е да не са част от зелената система на града, в която влизат и зелените площи с широко обществено ползване в жилищните квартали. Това според формацията на Кадиев щяло да доведе до още по-плътното застрояване на жилищните комплекси.

Опасението беше неколкократно обявено при обсъждането на законопроекта. Главният архитект Здравков го опроверга с твърдението, че промените в закона защитават зелените площи от застрояване. Според текстовете в закона такива зелени площи могат да се определят и в други устройствени зони, а не само в тези, отредени за озеленяване. Това става с приемане на подробен устройствен план от общинския съвет и цели запазването на съществуващи градинки.

Предвидимост

Новият закон предвижда още подробните устройствени планове за жилищните комплекси да не могат да се променят в рамките на 5 години след приемането им. Изключение ще има при промени в Общия устройствен план. Според местната власт това ще даде сигурност, както на гражданите, така и на инвеститорите, тъй като до момента често се задействали процедури за промяна на плановете малко, след като те са одобрени.

Депутатите приеха и по-високи глоби за собствениците на сгради-паметници на културата, които не се грижат за тях. За физически лица санкцията ще е от 10 000 до 50 000 лева при 1000 до 10 000 лева в момента. За фирми наказанието ще е от 50 000 до 200 000 лева при размер от 10 000 до 100 000 лева сега.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?