Парламентът окончателно прие пакет от мерки срещу младежката безработица

Парламентът прие окончателно на второ четене в петък пакет от мерки за борба с младежката безработица. 

С промените се насърчават работодатели да наемат на работа младежи до 29-годишна възраст. 

Държавата ще поема осигурителните вноски на наети безработни младежи - 30 процента за първите 6 месеца, 50 процента за следващите шест месеца и 75 процента за последните шест месеца.

За младежите със средно и висше образование условието е да са регистрирани в бюрата по труда в последните 12 месеца. За онези, които имат начално или основно образование, не се изисква 12 месеца регистрация в бюрата по труда. За тях ще се плаща за чиракуване в дадена фирма, като държавата ще поема заплащането на наставника, който ще учи младежа, както и осигуровките на младежа.

Друга мярка насърчава наемането на безработни до 29 години, като държавата ще плаща минимална работна заплата и осигуровки в рамките на една година, а работодателят се задължава да остави на работа наетите за още една година.

Предлаганите мерки могат да обхванат 71 хиляди младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Насочени са към три групи младежи - току-що завършили, които са за първи път на трудовия пазар, трайно безработни младежи със средно или висше образование и млади хора, които нямат квалификация и образование. Парите за тези насърчителни мерки са осигурени в настоящия бюджет, без той да бъде актуализиран, обясни председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

До края на тази година ще бъдат отделени около 500 000 – 600 000 лева. По прогнози за следващата година ще са необходими между 2 и 3 млн. лв., обясни Нинова.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?