Парламентът окончателно прие правилата за избор на главен съдебен инспектор

Депутатите окончателно приеха в четвъртък процедурните правила за избор на главен съдебен инспектор. Кандидатури могат да бъдат издигани до 27 декември, самият избор трябва да се проведе до два месеца след началото на процедурата.

Въпросът за избор на титуляр на тази ключова за съдебната власт позиция чака разрешение от началото на тази година. Мандатът на Ана Караиванова изтече още през януари, но тя остана на поста още близо 10 месеца. Причината бе, че управляващото мнозинство от БСП и ДПС не можеше да събере необходимите 160 гласа, за да избере свой човек. Това няма как да се случи дори и с подкрепата на "Атака". Ана Караиванова обаче най-накрая подаде оставка и това принуди парламентът поне да открие процедурата.

В мотивите към процедурните правила се казва, че те имат за цел да се гарантира максимална публичност. Предвидено е изслушване на кандидатите пред правната комисия, а неправителствените организации ще имат възможност да представят мнението си за издигнатите кандидати.

Ана Караиванова подаде оставка като главен съдебен инспектор в края на октомври, оставяйки впечатление, че е била засегната от коментарите, че проточилият се избор на неин приемник ще бъде отразен негативно в предстоящия доклад на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?