Парламентът окончателно забрани забулването на обществени места

Нарушението ще се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо

Парламентът въведе окончателно забрана за носенето на забулващо лицето облекло с приемането на второ четене на специален закон по предложение на депутати от Патриотичния фронт.

Законопроектът, станал известен като „Закон за бурките“, въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето. Според приетите текстове това са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

Нарушението ще се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

Депутатите от ДПС предложиха обсъждането на законопроекта да отпадне от дневния ред, “тъй като дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст“.

Според Йордан Цонев от ДПС се насажда внушението, че т.нар. закон за бурките се отнася за националната сигурност, докато всъщност това е закон с ярък политически и предизборен характер, който внушава разделение в обществото и насажда религиозна, верска и други видове нетърпимост.

В знак на протест срещу приемането на закона парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан забраната е “нацистко отрицание на културното различие в българското общество“. Колегата му Хюсеин Хафъзов каза, че се прави опит да се посегне на честта на мюсюлманките.

Красимир Велчев от ГЕРБ обясни, че този законопроект няма нищо общо с облеклото на религиозните общности в България и е одобрен от Главното мюфтийство. Той посочи, че законопроектът е свързан с националната сигурност и засяга елементи от облеклото, които прикриват или скриват части от лицето - очи, нос, уста. По думите му 80 процента от разкритите престъпления се дължат на системите за видеонаблюдение.

Според Патриотите въвежданата забрана цели да ограничи радикалния ислям, финансиран от външни фактори. Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракаченов, който е вносител на закона, идеята е да се улесни възможността на правораздавателните органи да преследват представителите на този вид радикален ислям, които, по думите му, ходят облечени с бурки и носят дълги бради.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?