Парламентът освободи от ДДС даренията на храни с изтичащ срок на годност

Парламентът освободи от ДДС даренията на храни с изтичащ срок на годност

Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, ще бъдат освободени от ДДС от 1 януари догодина, решиха депутатите в четвъртък при окончателното гласуване на второ четене на промени в Закона за ДДС. За да не се начислява данък стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице.

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.

Предложението за премахване на данъка бе на депутатите от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров.

С приетите промени се въвеждат и допълнения в Закона за храните, с които се регламентират хранителното банкиране и разрешенията за оператор на хранителна банка.

Съгласно приетите промени хранителното банкиране може да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години от Агенцията по безопасност на храните. Такова разрешение може бъде издадено на лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публична задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени на не по-малко от 20 % от областите в страната.

Лицето трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?