Парламентът отхвърли бюджета, в Испания се задават предсрочни избори

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес ще съобщи в петък решението си за свикване на евентуални предсрочни избори, след като депутатите днес отхвърлиха първия му проектобюджет, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

Решението на Санчес ще бъде оповестено след петъчното правителствено заседание, уточни правителствен източник.

Мнозинство от 191 от общо 350 депутати гласува днес в подкрепа на поправки, предложени от дясната Народна партия, либералната "Сиудаданос" и двете каталунски сепаратистки партии в парламента, чиято цел бе блокиране на бюджета. В резултат на това текстът беше обречен още преди да бъде подложен на гласуване.

Санчес напусна Конгреса на депутатите (долната камара в парламента) минути след вота, без да направи изявление.

Опозицията призова премиера да свика избори възможно най-скоро. "Искаме избори сега, за да се спре сепаратизмът и испанците да се обединят", заяви председателят на Народната партия Пабло Касадо, цитиран от Асошиейтед прес. Касадо отбеляза, че днешното поражение за управляващите социалисти бележи края на Санчес като премиер и на практика е вот на недоверие срещу него.

При идването си на власт през юни миналата година Санчес, който ръководи правителство на малцинството с едва 84 депутати социалисти, обеща скоро да свика избори, но след това промени виждането си и реши да представи бюджет в опит да се задържи на власт до края на мандата на сегашното законодателно събрание през 2020 г.

След днешния обрат обаче свикването на предсрочни избори е повече от вероятно, въпреки че теоретично премиерът би могъл да удължи срока на действие на сегашния бюджет и да остане на власт.

Испанският печат споменава като възможни дати за произвеждане на парламентарни избори 28 април, както и 26 май, за когато са насрочени изборите за Европейски парламент, както и регионални и местни избори.

Единственият друг случай, когато правителството в Испания е губило гласуване на бюджет, беше през 1995 г. Тогава социалистите бяха принудени да разпуснат парламента и да насрочат избори, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа